ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul deputat William Brînză a fost ridicat joi de procurorii DIICOT și dus la audieri în legătură cu un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup de infracțional organizat.

Dosarul în care a fost ridicat Brînză ar avea legătură cu cel în care este vizată şi mama acestuia. În decembrie 2014 procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziţii ce au vizat contracte de livrări de produse, în special de carne, dar şi prestări de servicii prin firme fantomă care ar fi încercat să acceseze ilegal fonduri europene. Prejudiciul produs prin evaziune fiscală şi spălare de bani a fost estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.

Descinderi au fost efectuate, la acea dată, şi la Ministerul Fondurilor Europene de unde au fost ridicate mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente în legătură cu solicitarea ilegală de accesare a unor fonduri europene. Conform procurorilor, gruparea înfiinţa şi utiliza firme pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica  Moldova. Una dintre persoanele pe numele cărora ar fi fost înfiinţată o astfel de firmă este şi mama lui William Brînză.  Firmele erau folosite pentru livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale, pentru preluarea de sume de bani cash de la diverşi „clienţi", depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia „clienţilor”.