ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia de a-l premia pe Procurorul General Augustin Lazăr, în pline acuzații că ar fi participat la încarcerarea lui Iulius Filip, protestatar anticomunist înainte de 1989, are urmări pentru Grupul de Dialog Social (GDS).

Astfel, poetul Mircea Dinescu, unul dintre membrii fondatori ai ONG-ului din Calea Victoriei, cere să fie șters din analele organizației.

„Cînd comuniștii au descoperit în arhivele Siguranței burgheze că eroul atîrnat pe sfîrcul sirenei de la Atelierele Grivița era un jalnic informator răsărit din flegmele clasei muncitoare ca Afrodita din spuma mării, spitalele, cartierele, stațiunile balneo-climaterice, străzile și școlile cu numele Vasile Roaită au fost degrabă rebotezate, iar statuia din bronz a ciripitorului a fost aruncată pe șestache la fier vechi.

Cum au reacționat micii funcționari ai indignării publice de la Grupul pentru Dialog Social cînd au aflat că junele procuror Lazăr le mai punea în cîrca disidenților din Iepoca de Aur cîte doi ani de îndreptare pe țambalul din beciurile Aiudului!? Vițăvercea! Adică s-au hotărît să topească lanțurile de la picioarele deținuților politici ca să îi ridice lui taica Lazăr o statuie în curtea stabilimentului de pe Calea Victoriei.

Ținutu-s-au oare de nas acești anticomuniști de operetă cînd au decis să îl ungă cu mirul conștiinței civice pe viermele vesel nutrit cu brînza puturoasă a pușcăriilor ceaușiste, care va pîlpîi de-acu’ încolo ca un fluturaș nevinovat pe reverul domnului Liiceanu!?

Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăș de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariția scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceaușescu, publicată în ziarul Libération, din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aș vrea să fiu părtaș la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iștii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur”, a scris Dinescu în Cațavencii.

Laura Ștefan, activistă în cadrul mai multor ONG-uri, și-a anunțat și ea demisia din GDS, afirmând că nu se simte reprezentată de decizia de a-l premia pe Augustin Lazăr.

„Avem păreri diferite despre felul în care funcționează. Și atât timp cât decizia se ia prin vot majoritar, minoritatea, atunci când nu se simte deloc reprezentată de decizie trebuie să plece. Într-un organism colectiv așa e: decizia se ia de majoritate. Iar cei care sunt în minoritate trebuie să decidă ce fac: dacă pot să își asume respectivele decizii sau nu”, a declarat Laura Ștefan pentru agenția Mediafax.

Radu Filipescu, membru al GDS încă de la înființare, a anunțat și el că se suspendă din organizație.

„Îmi pare rău dar doresc să mă separ puțin de Grupul pentru Dialog Social al cărui membru sunt de aproape 30 de ani. Îmi pare rău că nu am putut să fiu mai convingător în susținerea mea în cadrul dezbaterilor din GDS. Am considerat și susținut că domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar dar totuși a avut un rol în funcția de tînăr procuror care nu poate fi neglijat. Nu a fost un rol de decizie după părerea mea, în acele situații pentru deținuții politici deciziile fiind luate la București. Am susținut poziția nu foarte simplă de a nu se continua cu demersul de decernare a Premiului GDS către procurorul general Augustin Lazăr. Ca urmare mă autosuspend din GDS. Cred că este importantă existența unei organizații de tipul GDS și poate în viitor voi solicită să revin”, se arată în mesajul postat pe Facebook de disidentul Radu Filipescu.

Toate aceste anunțuri vin după ce marți, judecătorul Curții Constituționale Daniel Morar a anunțat, într-o scrisoare adresată Grupului de Dialog Social (GDS), că renunță la premierul pe care i l-a acordat organizația în anul 2011, ca urmare a deciziei de a acorda aceeași distincție în 2018 procurorului general Augustin Lazăr. El a spus că procuorul Augustin Lazăr nu a fost torționar, dar nu este nici "inocent". Totodată, Daniel Morar a afirmă că Ministerul Public a devenit mai fragil ca urmare a exercitării mandatului de procurul general de către Augustin Lazăr.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a anunțat marți că a luat decizia să anuleze ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, după ce procurorul general a precizat că transmite distincția foștilor deținuți politici și disidentului Iulius Filip. Cu toate acestea, GDS nu îi va transmite premiul lui Iulius Filip, ci tot lui Lazăr.

„Grupul pentru Dialog Social (GDS) a luat cunoștință de mesajul public prin care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, anunță că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip și tuturor luptătorilor anticomuniști care au făcut cu putință ca astăzi să trăim într-o țară democratică.Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiții, de comun acord, decernarea premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată. Îl asigurăm pe domnul Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupție a Ministerului Public pe care îl conduce”, se arată într-un comunicat de presă al GDS.
 
Pe 17 aprilile, la ora 18:00, mai multe persoane printre care artistul Paul Hitter și publicistul Iulian Capsali, au anunțat un protest la GDS cu titlul #numaipremiaticalaii.