ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul vicepremier Gabriel Oprea ar fi fost audiat în secret, de Parchetul General, în dosarul privitor la întâlnirea din noaptea alegerilor din 2009, anunță România TV.

Audierea ar fi avut loc joi, iar fostul vicepremier ar fi recunoscut și în fața procurorilor că întâlnirea relatată de Dan Andronic este reală și că la aceasta au participat cei menționați: Procurorul General din acel moment, Laura Codruța Kovesi, actuală șefă a DNA, directorul SRI din perioada respectivă, George Maior, și prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea.

„Înțeleg că Gabriel Oprea a confirmat la Parchetul General prezența lui Florian Coldea (prim-adjunctul directorului SRI) și a Laurei Codruța Kovesi (procurorul general al României) în casa sa în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009. Surse citate de România TV. Pas cu Pas...”, a comentat, pe Facebook, Dan Andronic, autorul dezvăluirilor despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea.

„Mă bucur că Oprea a confirmat. Prezența celor doi în casa lui Gabriel Oprea nu putea fi contestată, pentru că erau 15-20 de oameni acolo, dl. Oprea nu putea decât să recunoască evidența. Ce a spus în rest nu comentez”, a declarat Dan Andronic.

„Cred că a fost o bâlbâială în modul în care au gestionat acest eveniment, pentru că toată lumea s-a ferit să menționeze numele Codruței Kovesi, cu excepția mea. Confirmarea prezenței doamnei Kovesi ridică niște probeme destul de mari, pentru că până și Gabriel Oprea a renunțat la ideea cu socializarea de ziua lui Neculai Onțanu”, a adăugat jurnalistul.

„Dacă Oprea spune că nu i-a chemat el pe Coldea și pe Kovesi, ar exista o singură explicație, că i-a chemat George Maior. Pe Coldea putea să-l cheme, că îi era subordonat, dar pe Laura Kovesi, care era procuror general în ce calitate ar fi putut s-o cheme?”, s-a întrebat Dan Andronic.

Fostul ministru al Apărării, Nicolae Dobrițoiu, a ridicat problema discuțiilor din noaptea respectivă cu privire la Realitatea TV.

„Era un context foarte tensionat. Erau niște alegeri care au fost decise la câteva zeci de mii de voturi, nu sărbătorești așa ceva. Întrebarea a fost „ce facem cu cei de la Realitatea, cum îi potolim?”, și eu am spus: potoliți-l pe Vântu. Realitatea avea pe vremea aceea o mulțime de analiști și comentatori, cu influență mare”, a explicat Dan Andronic.

El a adăugat: „Contextul este evident și prefer să rămân la fapte – nu am spus că oamenii ăia au mutat voturi dintr-un loc într-altul. Dar discuția despre Realitatea nu a fost una filozofică. A3 era o zonă pe care era imposibil să crezi c-o poți controla, la Realitatea era un amalgam și avea mai multă influență asupra unui anumit public, A3 avea publicul ei”.

Avocata Laura Vicol, apărătoarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica, a declarat că nu crede că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va fi audiată în acest dosar, de Parchetul General.