ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gabor Vona, președintele formațiunii Jobbik din Ungaria a declarat că marile puteri acutizează conflictele româno-ungare și le folosesc în favoarea lor.

Politicianul maghiar crede că românii și maghiarii sunt "folosiți" de marile puteri.

"Deși există multe răni istorice în ambele națiuni, una față de cealaltă, și de multe ori ele dau posibilitate unor conflicte politice româno-ungare, eu regret de fiecare dată când sunt folosite diferite argumente, nu neapărat cu un scop anume, ci din rațiuni de politică internă. Am întâlnit de multe ori aceste situații în ultimii 25 de ani. Dar și mai mult regret când suntem folosiți de jocurile marilor puteri. Și văd acum semnele acestui fenomen. Concret, mă gândesc la situația în care marile puteri folosesc conflictele româno-ungare pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de șah. Ei adâncesc și ascut conflictele noastre, ne întorc unul împotriva celuilalt, și în locul coexistenței pașnice, normale, relațiile româno-ungare devin terenul conflictelor. Așa cum am spus, văd și trăiesc aceste lucruri. Vă spun sincer, nu sunt optimist în privința viitorului apropiat. Consider că atât politica externă ungară, cât și cea română trebuie să fie foarte lucide dacă vrem să evităm conflicte majore", a spus el pentru Digi 24.

Mai mult, acesta a spus că Transilvania este o problemă între SUA și Rusia, mai puțin între români și maghiari. Gabor crede că SUA și Rusia se îndreaptă tot mai repede către un conflict.

"Mie mi se pare că marile puteri au început lupta de care eu mă tem foarte tare. Mă tem că SUA și Rusia nu vor fi capabile să își țină sub control conflictul iar acțiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem. Am senzația că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari și români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA și Rusia", a afirmat liderul Jobbik. Cu toate acestea, Gabor Vona spune că nu are dovezi că România execută ordinele SUA.

În ceea ce privește situația europeană, liderul Jobbik spune că dacă ar ajunge la putere, ar cere renegocierea tratatului de bază al UE și mai spune că Statele Unite ale Europei reprezintă o utopie.

"Este clar că "drumul" de la Lisabona al UE nu ne duce înainte, nu numai pe noi, ci întreaga Europă. Dimpotrivă, ne duce în urmă. Ar fi nevoie de Europa națiunilor, de o comunitate europeană care privește varietatea națiunilor nu ca pe o amenințare, ci o forță și o valoare. Există o concepție fundamental greșită, care derivă din tratatul de la Lisabona, și anume că trebuie să creem Statele Unite ale Europei și atunci va fi pace și fericire și ne vom îmbrățișa toți în jurul focului de tabără. E o utopie iar în urma utopiilor rămân morți", a afirmat Gabor.

Politicianul ungur consideră că Europa de Est nu trebuie să se prăbușească odată cu Occidentul și trebuie să-și construiască propriul drum.

"În Occident multiculturalismul a devenit parte integrantă a societății și ar fi și greu să o ia pe o altă cale. Totodată există și o presiune din partea societății pentru a renunța la această cale greșită și să o ia pe o cale mult mai omogenă, mai europeană. Dar este doar problema lor, deocamdată, care mă îngrijorează, dar dacă vom vedea că Occidentul va fi incapabil să-și gestioneze singur problemele, atunci, am spus eu, să nu ne prăbușim împreună cu ei. Da, să fim solidari, să îi ajutăm, să facem tot efortul pentru ca Europa să o ia pe calea cea bună, dar dacă Occidentul nu va reuși acest lucru atunci să începem să ne construim drumul nostru. Acesta poate fi unul în interiorul UE, o cooperare mai strânsă în regiune, dar dacă situația o cere, atunci nu exclud nici posibilitatea ca această regiune, aflată la granița dintre Est și Vest, în această zonă din care face parte și România și Ungaria, să o ia pe un drum separat și să își afirme propriile lor interese", a spus Gabor.
 
Interviul integral al lui Vona Gabor poate fi citit AICI.