ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gabriel Biriș și-a dat demisia din funcția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

”Cred că domnul Biriș și-a dat seama că a depășit mandatul care i-a fost dat de premier în cazul debirocratizării din Codul Fiscal și și-a depus demisia la cancelaria prim-ministrului”, a declarat Iolu, potrivit b1tv.

Demisia secretarului de stat responsabil pe partea de fiscalitate vine după ce și-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice și sunt în spiritul simplificării fiscale.

El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuțiile sociale datorate de către angajator și de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.

"Știți vreo firmă care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știți vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului", a precizat secretarul de stat.

"Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile parte pentru angajat, mai mici, și parte pentru angajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, și anume cât de mare este costul muncii în România", a spus Biriș.

Proiectul prevede majorarea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.