ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a intrat în concediu de odihnă la două săptămâni de la preluarea mandatului, atribuțiile fiind preluate de viceprimarul Aurelian Bădulescu, singurul care o poate suplini. Reamintim că celălalt viceprimar, Tudor Ionescu (Tudy), a demisionat luni.

Potrivit unor surse oficiale, primarul Gabriela Firea ar fi în concediu timp de șapte zile lucrătoare, potrivit news.ro, însă, deși este în vacanță, continuă să transmită comunicate de presă pe pagina sa de Facebook, dar și prin biroul de presă al PMB.

Edilul Capitalei i-a cerut, marți, premierului Dacian Cioloș să intervină pentru soluționarea problemelor existente între RADET și ELCEN, arătând că mai multe instituții publice, printre care spitale și școli, sunt afectate din cauza acestei situații.

"Primarul general, Gabriela Firea, cere sprijin premierului Dacian Cioloș pentru a rezolva situația cu care se confruntă sistemul de termoficare al Capitalei, după ce mai multe instituții  - școli, grădinițe, spitale și asociații de proprietari -, care au o relație directă contractuală cu RADET, sunt obligate să livreze sumele datorate regiei autonome în contul executorului judecătoresc, ulterior banii ajungând la ELCEN. Este vorba despre spitalul Elias, Institutul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Universitatea București, școli, unități militare racordate la rețeaua de termoficare, care au conturile blocate. Această decizie a venit în urma unui raport al primului-ministru, care a decis acest lucru", a precizat PMB, într-un comunicat.

Elcen neagă, însă, informațiile:

"Referitor la informațiile apărute în presă în ceea ce privește blocarea conturilor mai multor instituții și agenți economici de către ELCEN, dorim să facem următoarele precizări.

Nici un cont al unei instituții publice sau agent economic nu este în acest moment blocat din cauza sau la cererea ELCEN. Electrocentrale București a inițiat demersurile necesare pentru recuperarea sumelor pe care RADET le datorează, pentru agent termic livrat în perioada mai 2013 – decembrie 2014 și neachitat de către RADET.

Astfel, prin solicitarea formulată de către executorul judecătoresc, în data de 19.05.2016, nr. 903/2016, a fost inițiată Executarea silită prin instituirea popririi la terț poprit, debitori ai debitoarei RADET. Mai exact, agenții economici și instituțiile care au relație contractuală directă cu RADET vor livra sumele facturate de către Regie, în contul executorului judecătoresc și, apoi, banii vor ajunge la ELCEN, până la concurența sumei de 1.052.880.023,82 lei.

Această măsură, a terțului poprit, NU înseamnă blocarea conturilor, ci reprezintă doar o redirecționare a sumelor, printr-o decizie a instanței de judecată. Facem apel, pe această cale, la prezentarea, în spațiul public, a unor informații corecte și complete", arată ELCEN într-un comunicat.