ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri, la Antena 3, că Bucureștiul „nu este un oraș pus la punct”, pentru că 30 de ani nu au fost făcute investiții necesare și că PNL nu e Albă ca Zăpada în ceea ce privește gravele probleme ale Capitalei. Declarația vine în replică la afirmațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, vineri, înainte de ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

„D-l președinte are dreptate, Capitala nu e în acest moment un oraș pus la punct, pentru motivul foarte întemeiat că 30 de ani nu s-au făcut acele investiții necesare pentru Capitală nici în domeniul transportului public în comun, nici în domeniul energiei termice, pentru că suferim cu toții, nici în ceea ce privește investițiile în spitale (...) I-aș transmite domnului președinte al țării faptul că partidul domniei sale nu este străin de lucrurile negative care s-au întâmplat în București și nu e absolut deloc Albă ca Zăpada în ceea ce privește gravele probleme ale Capitalei, pentru că membrii PNL au condus atât regia de termoficare din cauza căreia suferim și acum, membrii PNL au condus destinele acestui oraș, pentru că au avut ani de zile majoritatea în Consiliul General”, a atras atenția Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, membrii PNL „au făcut foarte mult rău acestui oraș” prin faptul că au susținut anumite firme private ce au avut contracte cu Primăria Capitalei în defavoarea cetățenilor.

„Îi transmit d-lui președinte lista membrilor PNL care au condus regia de termoficare și din cauza căreia, în loc să funcționăm cu șase CET-uri, funcționăm cu patru CET-uri. ELCEN e (...) condus de un administrator special membru PNL sector 1 (...). Același partid a dat, de asemenea, funcții de manager, deci, de directori, nu doar membrii în C.A. al RADET. (...) D-l președinte al țării uită că și PNL a avut chiar un primar general plin, nu doar consilieri generali, membri în C.A. și manageri din partea PNL, domnul Răzvan Sava a fost aproape un an primar general interimar, membru PNL, după ce s-a întâmplat cu domnul Sorin Oprescu. Într-un an de zile, domnul primar general PNL Răzvan Sava nu a făcut nicio investiție în RATB. Eu am găsit 600 de autobuze în trafic, în acest moment avem 1.800. De asemenea, la RADET nu s-a făcut nicio investiție din partea primarului interimar PNL”, a subliniat Gabriela Firea.

Aceasta i-a reproșat premierului Ludovic Orban că, în calitate de fost viceprimar din partea PNL la București, „a avut ocazia să rezolve problema termoficării și nu a făcut-o”. Totodată, actualul edil al Bucureștiului l-a provocat pe actualul șef al Guvernului să candideze pentru un mandat la Primăria Capitalei, pentru a-și demonstra capacitățile administrative.

„La cât de preocupat este de Primăria Generală a Capitalei și, în special, de persoana mea, eu îl invit pe domnul Ludovic Orban să candideze pentru un mandat la Primăria Generală a Capitalei, așa cum a făcut-o și când am candidat eu. Dar, pentru că s-a ocupat cu lucruri neortodoxe și ilegale, nu a mai ajuns să fie nici măcar candidat, din partea PNL, dacă stăm să ne aducem aminte acum trei ani și jumătate ce a făcut domnul Ludovic Orban. Deci fiind atât de preocupat și, probabil, dorind să își demonstreze capacitățile administrative, mă gândesc că în perioada pre-electorală și în campania electorală se va apleca să citească legislația, să se informeze în legătură cu problemele reale de la Primăria Capitalei, cu urgențele pe care le au bucureștenii și astfel nu va mai face afirmații care nu au nicio legătură în plan real”, a afirmat Gabriela Firea, vineri seara, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Primarul general al Capitalei i-a transmis o replică și ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, care declarase că traficul în București este „infernal”.

„Cu tot respectul pentru pozițiile publice ale domnului ministru. A fost primar la Caransebeș, a fost prefect la Caraș Severin, acum este ministru, a fost parlamentar și tocmai de aceea am pretenții de la domnia sa să cunoască, totuși, legile din România, dar sfaturi nu am cum să primesc de la domnia sa. Pentru că, vă dați seama, domnia sa a condus un UAT cât nu reprezintă nici măcar o stradă din București. La fel cum domnul președinte a condus Sibiul, ca primar: o populație în jur de 150.000 de locuitori. Nici măcar 40% dintr-un sector al Capitalei. Deci, aș sfătui persoanele care se referă la București în primul să înțeleagă complexitatea Capitalei României, multitudinea de probleme, numărul mare de locuitori și, de asemenea, faptul că 30 de ani nu s-a investit în domeniile strategice”, a subliniat Gabriela Firea.

Aceasta i-a transmis premierului Ludovic Orban că nu trebuie să o numească „Firea”, ci „doamna Firea” sau „doamna primar general”, în semn de respect față de bucureștenii care i-au acordat încrederea lor prin vot. 

„Am transmis atât către premier, cât și către Ministerul de Finanțe, atât solicitările noastre - îndreptățite, documentate și argumentate - cât și soluțiile pe care ar putea să le aibă la îndemână. Ori raportarea direct la PIB ori anumite procente care să fie suportate din plata utilităților publice, pentru că avem o lege în acest sens. Nu am primit niciun răspuns la niciuna dintre adresele înregistrate la domnul premier. Eu nu vorbesc ca domnul Orban: 'Firea'. Eu nu sunt Firea. Eu sunt doamna Firea, doamna primar general. Îi place, nu îi place distinsului domn Ludovic Orban de persoana mea, trebuie să facă abstracție, pentru că dacă nu mă respectă pe mine, dacă nu o respectă pe doamna Firea, înseamnă că nu îi respectă pe bucureșteni, cei care au fost în majoritate la vot acum trei ani și jumătate și m-au ales. În momentul în care, în România, politicienii vor înțelege faptul că trebuie să datorăm respect celor cu care dialogăm, probabil că lucrurile s-ar îmbunătăți în țară”, a adăugat Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Ea recunoaște că a avut câteva replici „considerate mai spumoase” la adresa prim-ministrului Ludovic Orban, pe care însă le pune pe seama atitudinilor nerespectuoase manifestate anterior de el. 

„Am avut și eu câteva replici, să spunem, considerate mai spumoase, la adresa d-lui prim-ministru, dar doar din cauza faptului că în fiecare dimineață, de câte ori era întrebat de către reprezentanții presei sau avea un eveniment public, cum a fost și astăzi, înaintea ședinței de Guvern, primele cuvinte, înainte de 'Bună dimineața' sau 'Bună ziua' erau: 'Firea'. Are clar o obsesie. Dar asta nu îl va salva de plângerea pe care o pregătim în cazul în care Guvernul d-lui Orban îi va pedepsi pe bucureșteni”, a explicat primarul general al Capitalei, într-un interviu acordat televiziunii Antena 3.

„Replicile spumoase” ar fi fost date de Gabriela Firea pe 8 decembrie, la un post tv, unde a afirmat că Ludovic Orban, pe vremea când era viceprimar, „stătea în biroul care era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu țigări, numai cu persoane pestilențiale”. Aceste replici au determinat autosesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Ele se doreau a fi un răspuns la declarația anterioară a premierului Ludovic Orban, potrivit căruia, în perioada mandatului Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, rezultatele pe proiectele de investiții importante ar fi „aproape egale cu zero”.