ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul candidat PSD la alegerile prezidențiale Mircea Geoană a declarat că este un lucru inedit, de Cartea Recordurilor, ca un ofițer acoperit, cum a fost Robert Turcescu, să modereze o dezbatere prezidențială, și acuză o „operațiune deliberată", dincolo de limita democrației, de influențare a alegerilor, însă precizează că nu vrea să „speculeze" cine și de ce a comandat-o.

Deputatul PMP Robert Turcescu a răspuns că avansarea sa în grad ca ofițer acoperit a avut loc după dezbaterea din 2009.

„Privind acum în retrospectivă (...) lumina pe care o revarsă abundența de dezvăluiri asupra acelui moment ne face să ne uităm cu ochi proaspeți la acel moment. Cred că suntem în Cartea Recordurilor, în care un ofițer acoperit moderează o dezbatere prezidențială. În sine, este o operațiune excepțională. Nu știu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situație în care un ofițer acoperit să modereze. Cum un ofițer acoperit a ajuns în situația respectivă, asta este iarăși o întrebare interesantă", a spus Geaoană.

El a afirmat că, dacă ar fi știut că Turcescu este ofițer acoperit, nu ar fi acceptat invitația de dezbatere.

Geoană a mai spus că a existat un „mod de operare" în 2009, intuind către influențarea alegerilor.

„Situația este absolut inedită și într-un fel de arată încă o dată un mod de operare și acesta este de fapt ce deranjează mai mult decât elementul personal, cu ce metode câștigă cineva alegeri. (...) Este un lucru care, privind acum în retrospectivă, este absolut inacceptabil și cred că este o operațiune pe care cei care eventual, repet, condiționez și contextualizez declarațiile mele, dacă au avut cumva în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere prezidențială este extrem, extrem de grav", a spus Geoană.

Fostul social-democrat a fost întrebat de către deputatul ALDE Steluța Cătăniciu despre acest "mod de operare" despre care a tot vorbit, Geoană explicând că au fost depășite limitele democrației prin multe incidente.

„Sunt piese disparate dintr-un puzzle, dintr-un tablou. (...) Este evident, este o operațiune deliberată, determinată, de folosire a unor instrumente, care din punctul meu de vedere depășesc limita democrației", a spus el.

Geoană a subliniat însă că nu poate afirma dacă cineva, "dintr-o structură", a determinat aceste acțiuni, fiind "o speculație".

„Semne de întrebare în mod clar există", a adăugat el.

Deputatul Robert Turcescu a răspuns că el a devenit ofițer acoperit după dezbaterea din 2009.

„Pentru liniștea doamnei Cătăniciu. Celebra listă cu avansările făcute la secret de domnul Gabriel Oprea și răspunsul MApN arată că avansarea mea în grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea prezidențială din 2009", a spus fostul moderator al dezbaterii.