ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.09/10:00 Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat că va răspunde „cu interes și deschidere” la solicitările Ministerului de Externe.

„Am luat act de comunicarea de presă emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chemarea mea pentru a da explicații pe tema reacției pe care am avut-o în urma apariției în spațiul public a unei scrisori atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii. În acest sens, doresc să fac următoarele precizări:


1. Voi răspunde cu interes și deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicațiile care mi se vor solicita.

2. În ceea ce privește comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetățeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american.

3. În condițiile în care toate pozițiile oficiale exprimate public de reprezentanții Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului și sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credință, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputația țării noastre în fața unor puncte de vedere incorecte”, a spus Maior.

 


ACTUALIZARE 17:30 Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de comentariile Ambasadorului României la Washington, George Maior, se arată într-o notă publicată pe siteul oficial al instituției.

De asemenea, Ministerul precizează că Maior va fi chemat să dea explicații pentru afirmațiile sale legate de Rudy Giuliani.

„Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției.


Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state.

Reamintim că liniile de acțiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată pe siteul ministerului. 
 
Știrea inițială
 
Actualul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, George Maior, a reacționat la acuzele pe care fostul primar al New York-ului și actual lider al echipei de avocați a Președintelui Trump i le-a adus în scrisoarea adresată Președintelui Iohannis.

„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar"a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA.

Liderul USR, Dan Barna, a fost pe aceeași notă cu George Maior.

„Aștept cu înfrigurare și așteptăm toți timpul când va veni și scrisoarea frizerului domnului Trump. Sunt convins că și președintele Iohannis așteaptă cu îngrijorare mesajele devastatoare care urmează probabil să vină de la frizerul și apoi de la bucătarul lui Donald Trump criticând activitatea domnului Augustin Lazăr”, a declarat Barna.

El a apreciat scrisoarea ca fiind produs al unei activități de lobby.

„Această scrisoare nu are nicio consistență din punct de vedere politic. Scrisoarea pare dictată de Liviu Dragnea și Antena 3. Poziția SUA a fost în repetate rânduri exprimată de mesajele Departamentului de stat și ale Ambasadei SUA la București și este exact în direcția contrară a dictării pe care domnul Giuliani a decis să o semneze”, a mai afirmat liderul USR.