ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Martin Schulz ar fi propus înlocuirea actualei Comisii Europene (CE) cu un guvern european, care să fie controlat de un parlament bicameral. Conform propunerii avansate de Schulz, una dintre cele două camere ar urma să fie actualul Parlament European, iar cealaltă ar fi alcătuită din reprezentanți ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene.

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat acest subiect pe care îl consideră bun până la un anumit punct și atrage atenția că planul este deocamdată ”incomplet și periculos dacă acest Guvern european nu va fi supus principiului subsidiarității.

Totuși, în final avocatul mai precizează că inițiatorul proiectului este cel care a declarat ”că nu e în filosofia UE ca mulțimile să fie implicate în chestiunile importante, acestea fiind de apanajul elitelor”.

”Comisia Europeana s-ar putea transforma intr-un Guvern European, cf unui proiect al lui Martin Schulz.
Asta e bine: un guvern este supus controlului unui parlament si, mult mai important, are doar atributii executive, nu si atributii legislative (acum, de ex., Comisia Europeana este principalul emitent al Directivelor si Regulamentelor europene) sau judecatoresti (in prezent, Comisia Europeana are, practic, pozitia de judecator de prima instanta in materie de ajutor de stat, judecandu-si propriile decizii in prealabil sesizarii CJUE si avand, inclusiv in procesele la CJUE in materie se protectia consumatorilor, un reprezentat permanent m, denumit Avocat general, cu atributii similare procurorului de sedinta; de regula, ce spune Avocatul general se cam regaseste in continutul deciziilor CJUE).
Planul este, totusi, incomplet si periculos daca acest Guvern european nu va fi supus principiului subsidiaritatii - guvernele nationale sa se ocupe cu chestiunile "de la fata locului", iar Guvernul european, de chestiunile care intereseaza comunitatea europeana, pe ansamblu. In plus, acest Guvern european ar trebui supus cenzurii Parlamentului european. Altfel, riscam ca "discutii" cu conducatorii altor planete sau afirmatii de genul "cand situatia devine complicata, trebuie sa ii mintim" vor ramane nesanctionate si moda "exit"-urilor va prolifera.

PS Martin Schulz este cel care a afirmat ca nu e in filosofia UE ca multimile sa fie implicate in chestiunile importante, acestea fiind de apanajul elitelor.”, a explicat Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.