ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat marți că legea privind majorările salariale ar putea să nu treacă de controlul de constituționalitate deoarece nu are sursa de finanțare menționată.

„Este o sesizare pe care o face Guvernul la CCR. Vom vedea ce decizie va lua Curtea Constituțională, însă dacă mă gândesc la istoricul ultimelor luni și la legi care nu aveau sursă de finanțare, care au fost contestate la CCR și care nu au trecut controlul de constituționalitate, mă gândesc că aceasta ar putea fi la fel de bine una dintre acele legi și atunci o să vedeți câtă deznădejde și câtă dezamăgire a semănat PSD prin această iluzie că legea este una corectă și echitabilă", a declarat Gorghiu.

Ea a susținut că această lege a fost votată „printr-un furt".

„În același timp, s-a născut clar percepția că PSD nu-și dorește aplicarea acestei legi, pentru că dacă și-ar fi dorit aplicarea acestei legi în mod cert nu ar fi apelat la o ilegalitate pentru a o vota. De principiu, suntem partidul care întotdeauna a sprijinit măririle de salarii în domeniul Sănătății și al Educației, însă cred că este o minciună care se bazează pe o stare de precaritate materială a anumitor categorii socio-profesionale să faci această mărire în campanie ținând cont de faptul că nu ai voie să rezolvi genul acesta de speță cu șase luni înainte de finalizarea mandatului Guvernului și, de asemenea, știind că sunt grave încălcări la nivel de Constituție, vorbim de bicameralism, de lipsa sursei de finanțare a proiectului șamd", a adăugat liderul PNL.

Alina Gorghiu s-a declarat convinsă că PSD a făcut „intenționat aceste modificări la lege introducând inechitate în domeniul bugetar, pentru că știa că nu se va aplica niciodată legea în forma pe care a propus-o".

„Sunt două aspecte pe care evident că trebuie să le punem la punct. O dată i-am cerut președintelui Camerei să nu semneze această lege, pentru că știți foarte bine că în sala de plen nu a fost condiția necesară de cvorum pentru a putea fi votată legea, doi îi cer să nu semneze legea pentru că există premisa să arunci în aer legea salarizării în domeniul bugetar", a spus liderul PNL.

Ea a precizat că, în două săptămâni, PNL va depune în Parlament legea salarizării în domeniul bugetar.

„Mai avem de lucrat două săptămâni cel mult noi, cei din PNL, și o vom depune în Parlamentul României pentru că eu cred că doar pornind de la discuția din legea salarizării în domeniul bugetar poți să acorzi acele creșteri de 30% într-un interval de cinci ani, creșteri care sunt necesare pentru toate categoriile din domeniul bugetar. În momentul acesta vorbim de creșteri exclusiv pentru persoanele din Învățământ și Sănătate, cele care au funcție de conducere. De exemplu, cei care intră în aceste profesii nu beneficiază de măriri. Aș vrea să găsim formula echilibrată care să aibă și sursă de finanțare și care să țină cont de nevoia unui echilibru între categoriile de bugetari și nu crearea unor discrepanțe absolut nefirești în rândul acestora", a completat Gorghiu.

Liderul PNL a precizat că, după controlul de constituționalitate, OUG va rămâne în vigoare, iar apoi fie se va reîntoarce în Parlament, fie va fi promulgată.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituționalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016.

„Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate a acestei legi care a fost adoptată și vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituționalitate vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență și nu ordonanța de urgență ca atare. Deci ceea ce s-a decis prin ordonanță de urgență, indiferent de ce decide Curtea Constituțională, rămâne aplicabil în continuare", a precizat Cioloș, la Palatul Victoria.