ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul pregătește preluarea de către România, în anul 2018, a Președinției Conferinței Cartei Energiei, prin mai multe acțiuni stabilite printr-un Memorandum adoptat în ședința de miercuri a Executivului.

 Potrivit unui comunicat al Guvernului, funcțiile de vicepreședinte al Conferinței Cartei Energiei în 2017, respectiv de președinte al Conferinței Cartei în 2018 vor fi deținute de ambasadorul cu însărcinări speciale din cadrul MAE Mihnea Constantinescu.

„Memorandumul stabilește constituirea unui grup de lucru inter-instituțional, care va avea ca responsabilitate pregătirea procesului de preluare a președinției și organizarea programului de evenimente pentru anul 2018, eventual chiar 2017, dacă se are în vedere organizarea unui eveniment dedicat Cartei Energiei în cursul acestui an. Din acest grup de lucru vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Secretariatului General al Guvernului etc.", se arată în comunicat.

Guvernul precizează că la nivelul grupului de lucru vor fi stabilite prioritățile României pentru președinția Cartei și a proiectului de concept pentru reuniunea ministerială care însoțește, de obicei, Conferința Cartei. La Conferința anuală sunt invitați miniștrii Energiei din țările participante, precum și reprezentanți ai industriei energiei, aproximativ 200 de persoane.

În vederea asigurării costurilor aferente pentru organizarea Conferinței anuale, care revin țării gazdă, Ministerul Energiei și Ministerul Afacerilor Externe vor promova, în comun, un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens, se precizează în comunicat.

Potrivit Executivului, pentru pregătirea priorităților Conferinței și a detaliilor organizatorice este necesară organizarea unor întâlniri bilaterale între reprezentanții români și cei ai Secretariatului Cartei Energiei. De asemenea, este necesară participarea constantă a experților naționali la reuniunile Cartei Energiei organizate la Bruxelles și stabilirea unor puncte de contact operaționale între Secretariatul Cartei Energiei și responsabilii naționali, pentru asigurarea unui flux comunicațional în timp real.

Procesul Cartei Energiei a început în anii 1990 ca o inițiativă politică lansată în Europa, sub forma unei platforme de cooperare în domeniul energetic, acceptată atât de statele din Eurasia, cât și de statele dezvoltate, se mai arată în comunicat.

Președinția Conferinței Cartei Energiei este asigurată în prezent de Turkmenistan.