ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu se găsesc bani în bugetul public pentru construcția de biserici. Nici măcar pentru spitale noi nu sunt bani. Guvernul vrea să plafoneze indemnizațiile pentru creșterea copilului și se gândește să majoreze contribuțiile la asigurări.

Suntem pe sponci, până și premierul României merge cu avionul la clasa economic. Iar statul apelează la cheta publică, precum copiii bolnavi cărora el le nesocotește dreptul la viață și la sănătate, pentru a cumpăra un obiect de artă aflat în patrimoniul național.

E foame de bani. Dar atunci când e musai, se mai găsesc. Ne-o demonstrează un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Culturii, conform căruia 1,5 milioane euro din bugetul de stat vor fi cheltuiți pentru „pregătirea și desfășurarea Sezonului Cultural România - Franța 2018”.

De ce? Pentru că „în contextul pregătirii programului cultural comun din cadrul «Sezonului cultural România - Franța (2018)», în cadrul vizitei oficiale în Franța a Președintelui României E.S. (n.r. – Excelența Sa?) Dl. Klaus Werner Iohannis din data de 10 februarie 2015 s-a convenit asupra unui program cultural bilateral dedicat Centenarului României Moderne (1918 – 2018). În acest sens Guvernul României a aprobat constituirea unui Grup interinstituțional (Memorandumul Ministerului Afacerilor Externe nr. B 1-1/5977/6 aprilie 2015)”, se precizează în nota de fundamentare a Ministerului Culturii.

„În ceea ce privește actuala Foaie de Parcurs a Parteneriatului Strategic, capitolul privind Cooperarea culturală și educativă stabilește pentru Ministerul Culturii angajamente privind consolidarea schimburilor la nivel instituțional în favoarea educației artistice și formării tehnice, consolidarea schimburilor și rețelelor de profesioniști și artiști dintre cele două țări, în special prin intermediul rezidențelor de creație și coproducțiilor, și organizarea Sezoanelor Culturale care vor marca, în 2018, Centenarul creării României moderne și care vor oferi ocazia de a pune în valoare imaginea celor două țări, prin intermediul unor evenimente care să pună accentul îndeosebi pe tineret, creație contemporană, cercetare și inovare.”

Programul cultural comun urmează să se desfășoare sub forma unui «Sezon cultural România - Franța», în perioada 1 decembrie 2018 – 30 iunie 2019. „Va fi un sezon cultural între România și Franța, adică evenimente mari de cultură românească vor avea loc aici, la Paris, și evenimente la fel de mari, franceze, vor avea loc la București și nu numai în București”, declara în ianuarie Luca Niculescu, ambasador al României la Paris.

Pentru aceasta, se înființează prin lege un Comitet de organizare ce va avea în componență „reprezentanți, la nivel de secretar de stat și la nivel de expert, desemnați de către Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Ministerul Apărării Naționale, Cancelaria Prim-ministrului”.
Comitetul de organizare va fi condus de către comisarul „Sezonului cultural”, numit prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe, al ministrului Culturii și al președintelui Institutului Cultural Român.

Comisarul, la rându-i, este sprijinit în activitatea sa de un Consiliul consultativ, format din trei membri, personalități ale lumii culturale și societății civile, numiți prin Ordin al ministrului Culturii, care „acționează ca ambasadori ai Sezonului cultural în rândul societății civile și al mediului de afaceri”.

Comisarul Sezonului și membrii Consiliului Consultativ vor fi remunerați din bugetul Ministerului Culturii. La fel și curatorii, sub forma unor contracte civile, iar costurile aferente deplasării în străinătate „se suportă de către instituția trimițătoare din bugetul propriu, în condițiile legii”.

Conform art. 8 din proiectul de lege, „cheltuielile aferente pregătirii și desfășurării Sezonului Cultural se suportă în perioada 2017 - 2018 de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român, Ministerul Apărării Naționale, Ministerului Culturii, în limita echivalentului în lei a sumei de 1,5 milioane euro”, iar „participarea României la Sezonul cultural poate fi susținută financiar de alte instituții și autorități publice centrale și locale, în condițiile legii.”

E bine să respectăm „Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic” cu Franța și să dăm oamenilor cultură! Ȋnsă guvernul Cioloș, care se pregătea pe ascuns să-i opereze pe români la portofele, precum un pungaș, ar trebui să-i fie un partener la fel de strategic și de loial și acestui popor. Care, oricât de iubitor de cultură ar fi, nu va putea trăi doar cu șansonete.

ÎNTÂLNIREA MARILOR SPIRITE. Soția premierului Dacian Cioloș este textieră a cuplului Edward Maya & Vika Jigulina