ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei, proiect care va fi transmis spre aprobare Parlamentului.

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziționarea, începând cu anul 2017, a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre - și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA și va fi contractat până la sfârșitul acestui an, precizează Guvernul.

Executivul menționează că România, în calitatea sa de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue și să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate. În acest context politico-militar, forțele aeriene și forțele terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilități și sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile și eficiente, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate.

Astfel, înzestrarea forțelor armate române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare moderne, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer,  cu sistemele de comandă, control, comunicații, și cu platformele multirol din dotarea proprie și a altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esențială, o cerință strategică care trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin înzestrarea cu sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură capabilitatea necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu și lung, se arată în comunicat.