ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an. Premierul Dacian Cioloș a declarat că este o rectificare pozitivă, fără amprentă politică.

Prioritățile rectificării sunt sănătate, educația și drepturile sociale.

”Este prima dată când facem o rectificare în an electoral fără amprentă politică. (...) Nu căutăm să câștigăm voturi în detrimentul eficienței bugetare”, a subliniat Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Premierul a mai spus că sunt alocate resurse și pentru investiții.

”Am abordat rectificarea bugetară și ca un bilanț de etapă al guvernării” , a precizat tehnocratul.

Proiectul prevede majorarea încasărilor și a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde lei (655 milioane euro), din care cei mai mulți bani sunt alocați către ministerele Muncii, Internelor, Sănătății și Educației, în timp ce cele mai mari tăieri sunt prevăzute la Transporturi.

Astfel, Ministerul Transporturilor este cel care a pierdut cel mai mult după această rectificare, fiind tăiate 194 de milioane de lei, majoritatea bani alocați pentru proiectele cu fonduri externe nerambursabile, cele din perioada 2007-2013.

Alte tăieri au avut loc și la Ministerul Culturii, peste 194 milioane de lei, tot pentru proiecte cu fonduri nerambursabile, și de asemenea de la Ministerul Agriculturii, unde au fost tăiate 168 de milioane de lei.

Au fost și ministere care au primit sume în plus în urma rectificării bugetare, cea mai mare sumă fiind acordată Ministerului Muncii, un plus de peste 2 miliarde de lei, bani prin care va asigura plata unor drepturi de asistență socială, indemnizații pentru creșterea copilului sau alocații.

Fonduri suplimentare au fost acordate și pentru Ministerul de Interne - 367 milioane de lei, Ministerul Sănătății - 300 milioane de lei, dar și pentru Autoritatea Electorală Permanentă.

Serviciul Român de Informații a primit la rândul său 37 de milioane de lei în plus pentru programe majore de achiziții.