ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Guvernul pune în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede comasarea a șapte declarații fiscale, inclusiv a declarației 600.
 
Astfel, Guvernul dorește să existe o declarație unică astfel încât contribuabilii care obțin venituri din activități independente, dobânzi, chirii și alte surse să depună un singur formular, în loc de șapte.

”Am promis încă din prima ședință de guvern că vom face o modificare în ceea ce privește Declarația 600. Declarația 600 este un subiect de mare interes pentru mulți români. Guvernul va introduce astăzi  în dezbatere publică varianta declarației, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate și incluse în cadrul proiectului final. Sunt convinsă că aceasta este o veste bună pentru mulți care aveau un val mărit de așteptare în ceea ce privește această declarație”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern, conform Cotidianul.

Premierul Dăncilă a explicat  că, în loc de șapte declarații, va fi una unică.

”Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligația de a efectua plăți anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăți oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare în cursul anului, în funcție de necesităților proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificație, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plățuilor înainte de termenul limită”, a mai spus Dăncilă.

Potrivit premierului, contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declarația unică în spațiul privat virtual.

”Încurajăm depunerea declarațiilor în mediul online și pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație. Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se fac în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației, nu de la data efectuării llății, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a șase salarii minime brute - 1900 de lei, față de nivelul a 12 salarii minime, cât plătesc în prezent”, a mai precizat Viorica Dăncilă.