ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Cioloș a decis amânarea cu un an a modificărilor Codului Fiscal, în sensul scăderii TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017, eliminarea taxei pe stâlp și supraccizei pe carburanți. Măsurile au fost cerute de Liviu Dragnea într-o discuție telefonică cu Dacian Cioloș.

Liviu Dragnea a declarat într-un interviu pentru stiripesurse.ro că l-a rugat pe actualul premier să amâne reducerea sau eliminarea a acestor taxe.

Taxa pe stâlp și supracciza pe carburanți sunt măsuri care au fost introduse în Codul Fiscal în timpul guvernării lui Victor Ponta. De asemenea, eliminarea lor a fost gândită tot de guvernul Ponta. prin urmare, cele trei taxe și eliminări de taxe se regăsesc în Codul Fiscal care a fost promovat de guvernul Ponta.

TVA-ul urma ca de la 1 ianuarie 2017 să piardă un punct procentual, de la 20 la 19%. Impactul unei astfel de măsuri ar fi de 4,3 miliarde de lei.

Solicitarea de amânare a tăierii taxelor vine după ce, în planurile de guvernare ale PSD, Liviu Dragnea anunța că intenționează să elimine peste 100 de taxe și să reducă TVA-ul la 18% din 2018.


De asemenea, printre promisiunile lansate în campania electorală se mai numără salarii minime de 1.750 de lei, din 2020, pensie minimă de 640 de lei, la anul și ajutor consistent pentru familiile nevoiașe – acestea sunt planurile de guvernare ale PSD, prezentate de Liviu Dragnea.

„I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale și în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în același timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece  considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce privește reducerea accizei la carburanți constatăm că deși prețul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România prețul la pompă este cel mai mare din UE și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuție serioasă cu Consiliul Concurenței riscă să nu ducă la o reducere a prețului pentru consumatorul final.

După ce vom rezolva această situație împreună cu Consiliul Concurenței vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuției a fost legat de taxa pe construcții speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înțelege că profiturile obținute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici.

De asemenea, introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere și o comasare a contribuțiilor pentru toată populația și mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018.

I-am solicitat totodată domnului Premier să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subvenții agricole sau chiar contribuția României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spațiul fiscal rămas este mult peste țintele stabilite la început de an. A rămas că dumnealui analizează și ne va da un răspuns," a declarat Liviu Dragnea