ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacian Cioloș a declarat că Executivul va cere un control de constituționalitate pe Legea de aprobare a OUG 20 care prevede mai multe creșteri salariale pentru bugetari, precizând că că această acțiune privește legea și nu ordonanța în sine.

Cioloș a acuzat că modificările aduse OUG 20 s-au făcut într-o abordare populistă și electorală a politicii salariale, fără o analiză și fără o dezbatere solidă.

„Analizând un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD și cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislației și ale Constituției, pe care nu e posibil să nu le fi conștientizat în momentul respectiv", a susținut șeful Executivului.

El a explicat că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse, că nu s-a respectat Legea responsabilității fiscal-bugetare, potrivit căreia cu șase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor, dar și faptul că nu s-a respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental față de formala votată de prima Cameră, atunci proiectul se reîntoarce pentru a fi dezbătutre și votate amendamentele.

„Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate a acestei legi care a fost adoptată . Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică OUG 20, nu ordonanța de urgență ca atare(...) O parte din vicii puteau fi corectate dacă ar fi existat o discuție onestă între guvern și o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori și oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inecghități salariale pe care noi le dorim corectate", a mai declarat premierul Cioloș.