ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți seară, fostul ministru al Muncii din vremea PSD, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe facebook că Guvernul Orban pregătește o ordonanță de urgență prin care două bănci austriece, BCR și Raiffeisen, vor fi scutite de plata a 1,3 miliarde de lei, datorați la bugetul statului. Târziu în noapte, însă, purtătorul de cuvânt al executivului a spus că s-a amânat adoptarea respectivei OUG, pe motiv că nu are toate avizele necesare.

„Circul de stat s-a mutat la Palatul Victoria! Se dă o ordonanță pe sfertul de oră, fără să fie avizele necesare, lucrată pe genunchi de angajații ministerelor aduși de acasă ca să lucreze noaptea ca hoții! Au aprobat și scutirea băncilor de 1,3 mld lei, bani datorați statului ca urmare a unor hotărâri judecătorești. Nu mergeți după fentă! Nu clienții trebuiau să plătească, aceea e altă poveste, ci băncile!", a scris fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu, marți, pe Facebook.


Olguța Vasilescu l-a menționat pe directorul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, cel care a participat la protestele anti PSD din 2017.

„Printre cele scutite e și una al cărei director sărea în piață ca mingea, alături de angajații săi, la protestele contra guvernelor PSD. Acum își primește plata, că doar nu îngheța ca fraierul pentru principii! Vedeți?Dacă nu au venit și copiii să țipe să plece PSD, nu merită alocații! Cică nu au bani pentru alocații și pensii și autostrăzi! Bine ca au pentru bănci!", a mai scris Olguța Vasilescu.

Conform senatorului Daniel Zamfir, din datoria de 300 de milioane, 250 aparțineau austriecilor de la BCR și „doar” 50 de milioane erau ai Raiffeisen.  De remarcat este că economistul Bogdan Glăvan(PNL) critica Raiffeisen Bank din cauza politicilor sale, dar acum când este la Guvernare este liniște.

 Raiffeisen Bank a fost principalul sponsor al evenimentului „Transylvania Awards 2018”, ce a fost promovat cu ajutorul așa-zisului steag al „Transilvaniei independente”, după cum informa ActiveNews la vremea respectivă.


Pe pagina dedicată evenimentului nu apărea nici măcar o dată cuvântul „România”, iar organizatorii „Transylvania Awards 2018”, Asociația „Transylvania Beyond”, folosesc și ei emblema fostului principat transilvănean. Agenția de publicitate care a promovat evenimentul respectiv, „Heraldist & Wondermarks”, este condusă de Adrian Docea, un individ care s-a manifestat vitriolic împotriva românilor.
 
„Suntem cea mai needucată, cea mai bolnavă, cea mai săracă nație din Europa, juma de țară are buda-n curte și n-o văzut dentist decât în reclame”, scria el pe facebook printre multe alte mesaje violente.

Despre Biserica Ortodoxă afirma că este „cancerul României. România retardă. Criminali cu sutană”. Conform gândirii lui Docea, poliția ar fi trebuit să-l aresteze pe Patriarh pentru că ar fi pus „în pericol” viețile celor care au participat la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Bineînțeles, Docea a avut numai cuvinte de laudă pentru șeful Raiffeisen: „Pe Steven nu-l cunosc, însă aș vrea să-l aplaud pe acest om care a îndrăznit să-i răspundă lui Dragnea, care îl luase la rost cum de își permite el, un străin, să iasă în stradă alături de noi.„Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”. Să nu uităm că se împlinește exact un an de când Raiffeisen era prima mare companie care își retrăgea publicitatea de pe Antena 3, atrăgându-și înjurăturile cuplului de aur Gâdea - Badea. E atât de rar să vezi o companie și un lider care îndrăznesc să pună principiile înaintea profitului”.

Adrian Docea este omul care a fost ales de fostul primar PNL al Albei Iulia pentru a crea identitea vizuală a acestui oraș. Mircea Hava, acum europarlamentar, a intrat în atenția publică după ce a declarat că nu are bani să organizeze cum se cuvine Centenarul Marii Uniri.

Tot pe vremea când era edil, Mircea Hava a luat decizia defilării de soldați îmbrăcați în uniforme ale armatei de ocupație austriece prin Alba Iulia, simbol de tristă amintire pentru românii din urbea transilvană. Asociația NeamUnit a protestat oficial în 2018, dar Primăria a refuzat să ia vreo măsură. De altfel, în timpul mandatelor lui Hava s-a luat decizia ca citadela austriacă să devină simbolul orașului, în timp ce de ani de zile autoritățile locale lasă să se dărâme urmele arheologice ale unei biserici ortodoxe construite acum 10 secole în Cetatea Unirii

În timpul defilării militare din 1 decembrie 2018, Mircea Hava a stat la dreapta președintelui Iohannis.