ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul se reunește miercuri, în ședință comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, care ulterior au fost transmise Guvernului.

* USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetățenii care au viză de flotant de mai puțin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

Astfel, USR solicită eliminarea articolului care prevede că "persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile". În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

Un alt amendament al USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, față de minimum 1% cum este în prezent. "Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaților independenți și a partidelor", consideră USR.

USR mai propune amendamente care modifică procedura de acreditare a observatorilor interni și internaționali la alegeri.

„La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista - în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a persoanelor însărcinate cu menținerea ordinii - candidații, persoanele acreditate, definite conform art. 89 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și membrii birourilor electorale ierarhic superioare. Nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Acreditarea observatorilor interni și internaționali se face conform art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare. Pot fi desemnați ca observatori interni reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care au ca scop apărarea drepturilor omului și sunt legal constituite cu cel puțin șase luni înaintea datei alegerilor. Persoanele desemnate de aceste organizații trebuie să fie cetățeni cu drept de vot și nu pot fi membri ai vreunui partid politic", conform amendamentelor depuse de USR.

De asemenea, USR mai propune un amendament privind revenirea la organizarea alegerilor pentru funcția de președinte al consiliului județean în 2 tururi de scrutin. În cel de-al doilea tur s-ar califica acei candidați care au ocupat primele două poziții în primul tur, cu excepția situației în care unul dintre aceștia a obținut deja 50% plus unu dintre voturi, potrivit propunerii Uniunii Salvați România.

* Printre amendamentele depuse de ALDE se numără și cel care prevede ca președinții consiliilor județene să se aleagă prin vot indirect de către consiliile județene. În forma propusă de Guvern se prevede că președinții consiliilor județene se aleg "pe circumscripțiile electorale prin scrutin uninominal".

Un alt amendament propus de ALDE prevede că persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul pe lista "permanentă" și nu pe cea "suplimentară", cum se prevedea în forma Guvernului.

* PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură, alături de UDMR.

„Se încalcă o linie roșie a democrației și acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice și de socotelile politice pe cine avantajează aceste legi. Aceste legi trebuie să fie predictibile, trebuie discutate conform deciziei CCR și recomandărilor Comisiei de le Veneția, cu șase luni sau un an de zile înainte. În acest moment, depunem moțiunea, părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, este că va trece această moțiune", a precizat recent președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că vineri va trebui depusă moțiunea de cenzură, după angajarea răspunderii Guvernului. El a menționat că social-democrații nu vor face amendamente la acest proiect.

"Avem numărul de semnături pentru a fi depusă și avem și numărul de voturi, cred eu, pentru a adopta această moțiune de cenzură și pentru a demite Guvernul Orban, atât pentru încălcarea acestor reguli democratice, cât și pentru incompetența de care a dat dovadă în aceste trei luni. (...) Cred că nu depunem niciun amendament, pentru că singurul amendament ar putea fi să retragă tot proiectul", a arătat Simonis.

*** Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.