ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul pregătește o hotărâre de Guvern prin care urmărește să retragă statutul de „utilitate publică” de care beneficiază Centrul pentru Resurse Juridice, informează Monitorul Justiției.

Astfel, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică, în urmă cu câteva zile, un proiect de hotărâre de Guvern privind retragerea statutului de utilitate publică Centrului pentru Resurse Juridice. „Hotărârea pentru retragerea statutului de recunoaștere a utilității publice Fundației Centrul de Resurse Juridice” urmează sa aibă următorul cuprins:

„In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 41 alin. (2) lit. c) si al art. 42 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotărâre.

ARTICOL UNIC

Se retrage statutul de utilitate publica recunoscut Fundatiei Centrul de Resurse Juridice, prin Hotararea Guvernului nr. 1277/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 771 din 23 august 2004”.

Conform notei de fundamentare a Ministerului Justiției, Centrul pentru Resurse Juridice „nu si-a indeplinit obligatia de a comunica in extras copii de pe rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale, insotite de dovada eliberata de Monitorul Oficial ca s-a solicitat publicarea acestora si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Conform notei de fundamentare, CRJ nu si-a indeplinit aceasta obligatie nici din proprie initiativa, nici urmare instiintarilor transmise de catre Ministerului Justiției, anuntand insa ca nu mai doreste sa beneficieze de statutul de utilitate publică”.

Conform sursei citate, un ONG care beneficiază de statutul „utilitate publică” beneficiază de numeroase facilități: scutiri de la plata impozitului pe profitul realizat, scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, scutirea taxei de primă înmatriculare pentru mașinile primite ca donație. De asemenea, ONG-urile de utilitate public primesc gratuit bunuri proprietate public și resurse financiare de la bugetul de stat sau local.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 1998 de către Fundația pentru o Societate Deschisă, rețeaua patronată de miliardarul de extremă stângă, George Soroș.