ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat joi, în fața Comisiei de Control SRI, că a girat, la Bruxelles, la cererea lui George Maior, numirile Laurei Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu.

„La întrebarea dacă Georgescu ar fi putut fi numit ministru al Justiției, a fost propus sau i s-a propus acest lucru, a spus nu confirm și nu infirm. Este clar că au existat discuții în acest sens", a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control SRI, conform Mediafax.

De asemenea, Manda a declarat că Horia Georgescu a relatat cum a mers la Bruxelles să gireze numirile Laurei Codruța Kovesi și a lui Tiberiu Nițu, în funcțiile de procuror șef DNA, respectiv procuror general.

„Georgescu a mai relatat ceva. Atunci când au fost nominalizați pt procuror șef al DNA Kovesi și Nițu, spunea că au existat discuții cu dl Maior, că exista o îngrijorare a europenilor că nu e o soluție oportună și că a fost rugat să meargă la Bruxelles și să discute cu reprezentanții Comisiei Europene ca să-i asigure că Kovesi și Nițu sunt propuneri bune și că își vor face treaba", a mai spus Manda.

Mai mult, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, a declarat, în Comisia de Control SRI, că a discutat cu George Maior, șef SRI la acea vreme, despre dosarele care ajungeau la ANI, printre acestea fiind și cele ale lui Klaus Iohannis și Eduard Hellvig.

„Nota legată de Klaus Iohannis care vizat fapte de incompatibilitate din anul 2009-2010, apoi dosarul a mers în instanță la Curtea din Alba Iulia, apoi la ICCJ. Georgescu a fost întrebat dacă a avut discuții cu Maior legat de dosarele din competența ANI. Răspunsul a fost da. Dacă a avut discuții când deja dosarele erau în instanță, Răspunsul a fost da. Nu existau discuții despe primari, consilieri locali. Interesant este că, în cazul primarului municipiului Sibiu de la vremea respectivă, a făcut o excepție în dialogul acesta.

Ne-a spus că pe 19 sept 2014 a avut ultima discuție despre dosarul domnului Iohannis. Acest lucru o să-l verificăm la comisie, pentru că a fost un apel făcut pe telefon operativ de la SRI și telefon operativ de la ANI. A fost ultima discuție pe această temă. A fost întrebat dacă i s-a cerut să solicite urgentarea de termen la instanță. Dl Georgescu a spus nu confirm, nu infirm", a mai spus Claudiu Manda, despre relatarea lui Horia Gerogescu, în Comisia de Control SRI.

Comisia de Control SRI va cere STS date privind convorbirea dintre cei doi.