ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o hotărâre de importanță istorică. Astfel, în ședința de lucru al organismului care păstorește românii de credință ortodoxă, s-a hotărât ca anul 2017 să fie considerat an omagial al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, arată un comunicat postat pe siteul Basilica.

Patriarhul Justinian a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe de după instalarea regimului comunist. Acest ierarh al Bisericii, deși acuzat că "a pactizat" cu regimul de ocupație, a fost considerat un adevărat dușman de către comuniști.

O demonstrează studiul istoricului Adrian Nicolae Petcu, publicat în volumul "Mișcarea armată de rezistență anticomunistă din România 1944 - 1962". La pagina 215, istoricul scrie că "patriarhul Justinian, conform documentelor create de fosta Securitate, era considerat inamicul numărul 1 al regimului democratic din România. Potrivit unui raport al Departamentului General al Securității Statului, privitor la "atitudinea patriarhului Justinian": "Deși lumea democratică pusese mari nădejdi în buna credință a patriarhului Justinian, prin comportarea sa de după alegerea sa ca patriarh,  a izbutit să dezamăgească pe toți cei care l-au sprijinit. Ca arhiereu vicar și apoi ca mitropolit, a fost pe linie democratică, schimbarea de front a făcut-o abia după alegerea sa ca patriarh. Atitudinea sa prezentă este absolut incorectă, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere material, jucând două tablouri. Politic, patriarhul Justinian prigonește pe toți preoții care au făcut și fac politică alături de partidele democratice". 

Conform documentor, mii de preoți, ierarhi sau monahi au fost arestați de autoritățile comuniste și martirizați în închisori și lagăre. Despre unii dintre aceștia, monahul Nicolae Steinhardt a lansat sintagma "sfinți ai închisorilor", pentru comportamentul lor ireproșabil, în condiții groaznice, din temnițele comuniste.

O bună parte dintre cei care au reușit să iasă vii din aceste lagăre ale ororilor au fost reabilitați și sprijiniți chiar de Patriarhul Justinian.

Sfântul Sinod a mai hotărât ca 2017 să fie și anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, precum și extinderea programul "Sănătate pentru sate" la nivel național. De asemenea, parohiile Bisericii Ortodoxe Române trebuie să aducă la zi pomelnicele cuprinzând eroii creştin-ortodocşi (ai Războiului de independenţă, ai celor două războaie mondiale – atât pe frontul de vest, cât şi de est, ai închisorilor comuniste, ai Revoluţiei din decembrie 1989), care sunt pomeniţi la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor.