ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numele președintelui Klaus Iohannis ar putea fi luat în calcul la Bruxelles pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, susține site-ul Hotnews.

Nu se știe dacă președintele Iohannis este interesat de această poziție dar se pare că se bucură de susținerea oficialilor europeni. 

„Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European le are Klaus Iohannis... Aceste două poziții sunt de regulă negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la începutul anului viitor”, au explicat surse politice contactate de HotNews.

Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014 iar mandatul său expiră în decembrie 2019.

Specialiști în probleme europene au explicat pentru Hotnews că această poziție este negociată în principal în funcție de numele care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene. Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului merge la una din țările central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci o cutumă pentru a menține un echilibru în interiorul UE.

Dintre actualii șefi de stat și de guvern din Estul Europei, nu sunt foarte multe nume care s-ar putea califica la președintia Consiliului. 

„Printre puținii contracandidați posibili se numără președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, care este foarte cunoscuta si apreciata in Consiliu, fiind prezenta acolo in calitate de sef de stat de aproape zece ani”, au explicat sursele citate. 

Lituania este însă o țară mică, iar avantajul președintelui Klaus Iohannis ar fi că vorbește fluent cele trei limbi de baza în UE: germana, franceza și engleza.