ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) a reacționat la declarațiile făcute ieri de către senatorul PSD, Șerban Nicolae.

Acesta spusese, în cadrul dezbaterii despre proiectul de lege de instituire a zilei luptătorilor anticomuniști, că „partizanii anticomuniști din munți au slăbit capacitatea de apărare a României”. În acest context, IICMER susține că aceste afirmații, pe lângă faptul că sunt inexacte, „jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruțată totuși de experimentul dictaturii proletariatului”.

Iată comunicatul IICMER: 

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a luat act de unele afirmații făcute în spațiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente. Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmații, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruțată totuși de experimentul dictaturii proletariatului.


Rezistența anticomunistă, întinsă pe nu mai puțin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credințe religioase și viziuni diferite, dorința de libertate fiind un liant indestructibil. Fără să fi fost judecați, fie și de o justiție strâmbă, și sfârșind sub gloanțele regimului „popular”, luptătorii anticomuniști – alături de deținuții politici, deportații, dizidenții și exilații – ar trebui să reprezinte un simbol al demnității în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX. O minimă recunoaștere a contribuției acestora la libertatea noastră de acum este exprimată de monumentul luptei anticomuniste „Aripi” din Piața Presei Libere din București, inaugurat în urmă cu un an și jumătate.

IICCMER reiterează îndemnul la depolitizarea abordării trecutului recent, fiind oricând gata să ofere consultanță în materie”, se arată în comunicatul publicat pe siteul instituției.