ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn luna martie a acestui an, Ministerul Culturii comunica Guvernului că oferta finală a statului român pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului” este de 11 milioane de euro, iar plata trebuie să fie realizată până la data de 31 octombrie 2016. Guvernul s-a angajat atunci să suporte 5 milioane de euro, diferența de 6 milioane de euro urmând să fie adunată printr-o colectă publică. 

La 30 martie, a fost emisă o ordonanță de urgență, OUG 10/2016, conform căreia „persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepția instituțiilor și autorităților publice, indiferent de forma de finanțare și de subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă «Cumințenia Pământului»”. Art.4 din OUG10/2016 prevede că donațiile pot fi făcute „până la data de 30 septembrie 2016”, dar și că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1, sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor. Condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016”. OUG 10/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.258 din 6 aprilie 2016. 

Ȋn luna mai, Guvernul a emis o altă ordonanță de urgență, pentru modificarea și completarea OUG 10/2016. OUG 19/2016 precizează că, în scopul asigurării fondurilor necesare, „Ministerul Culturii poate încheia contracte și parteneriate cu persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ, care au experiență în colectarea donațiilor și capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii și în scopul achiziționării bunului prevăzut la art.1,  direct sau prin orice alte modalități de colectare fonduri, conform legii.”

Textul acestei ordonanțe de urgență nu prevedea însă niciun mecanism de control asupra sumelor colectate prin privați; nu stipula sancțiuni pentru persoanele juridice ce ar putut utiliza în alt scop banii donați și nici nu lămurea ce se întâmplă cu dobânzile obținute pentru sumele din conturi. OUG 19/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.407 din 30 mai 2016.

La 30 septembrie, Ministerul Culturii anunța că subscripția publică a reușit să adune 1.163.032 de euro

OUG „Fondul Brâncuși”, nepublicată în Monitorul Oficial

Astăzi, la 1 noiembrie 2016, statul român nu a dobândit încă dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra „Cumințeniei Pământului”. Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii lui Brâncuși, a declarat pentru Active News că s-a ajuns la o înțelegere cu Ministerul Culturii, pentru ca plata să fie efectuată până la sfârșitul anului. Actualii proprietari ai „Cumințeniei Pământului” au acordat un termen de grație statului român, după ce au văzut că subscripția publică a fost un eșec, iar Ministerul Culturii, la rându-i, s-a angajat să obțină banii necesari la rectificarea bugetară. Care va avea loc, cel mai probabil, abia spre sfârșitul acestei luni. Conform înțelegerii scrise dintre părți, abia după ce banii vor fi virați în contul actualilor proprietari, statul poate intra în posesia sculpturii.  

Prin urmare, în acest moment sunt îndeplinite întocmai prevederile art.4, alin (1) din OUG 10/2016, conform cărora că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini” asupra „Cumințeniei Pământului”, „sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor”.   

La 12 octombrie, Guvernul a adoptat o altă ordonanță de urgență pentru completarea OUG 10/2016 „precum și pentru constituirea Fondului Brâncuși”. Nu știm ce prevede această nouă ordonanță, pentru că textul ei nu a fost făcut niciodată public. E posibil ca în această ordonanță să se fi operat modificări și asupra art.4 din OUG 10/2016. Ȋnsă, conform Legii 24/2000, în vederea intrării lor în vigoare, ordonanțele Guvernului trebuie publicate în Monitorul Oficial. Iar OUG „Fondul Brâncuși” nu a fost publicată nici până acum, după trei săptămâni de la data emiterii ei.

Ne aflăm într-o situație absolut ridicolă: Guvernul României nu doar că nu a reușit să adune, prin ultra-mediatizata subscripție publică, diferența de 6 milioane necesară achiziționării „Cumințeniei Pământului”, dar el este obligat astăzi, prin ordonanțele de urgență pe care singur le-a emis, să restituie donatorilor și sumele deja colectate. 

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns... Pentru că cei au donat pentru „Cumințenia Pământului” se vor trezi, mai devreme sau mai târziu, și vor constata că au cotizat la „Tâmpițenia Pământului”.