ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretele privind retragerea decorațiilor celor care au condamnări penale, printre care Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Mircia Muntean și Ionel Manțog, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. ”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decorațiilor lui Adrian Năstase, lui Bucur Gheorghe, lui Mitrea Miron Tudor, lui Mucea Dorinel Mihai, lui Mencinicopschi Gheorghe, lui Cuteanu Emilian, lui Severin Adrian, lui Voiculescu Dan, lui Manțog Ionel, lui Muntean Mircia, lui Anghel Gh. Cristian și Irinei Paula Jianu”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Înainte de anunțul administrației prezidențiale, Ilie Năstase, decorat și el de președinte în 2016,  condamnat penal, a lansat un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. 

„Nu am nicio problemă să îmi retragă ordinul. Dacă-mi lua titlul de la US Open sau de la Roland Garros aveam o problemă. Dar așa? E un mut care nu spune nimic. S-a dus în Statele Unite și a venit cu o caschetă și o insignă, în loc să vină cu vizele ridicate românilor. S-a dus premierul polonez și a ridicat vizele în două zile. Mai mult ce să spun? Mă duc la Cotroceni și stau în față și i-o dau, dacă asta-l face pe el fericit.  Chiar nu-mi face plăcerea distincția dată de el. Am acceptat-o pentru că împlinisem 70 de ani. Eu am primit o condamnare pentru că am băut puțin. Altul care a furat 6 case și nu e penal! Eu spun adevărul!”, a zis Năstase, potrivit gsp.ro.

Ilie  Năstase are o condamnare de 9 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendare, în urma unui incident provocat în trafic. Curtea de Apel a luat decizia de a-l condamna pe fostul mare sportiv în iulie 2019, după ce magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au oferit aceeași sentință în februarie, plus un termen de supraveghere de doi ani.
Fostul mare tenismen a fost decorat de Iohannis în 2016 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Ilie Năstase a primit în 2009 și titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distinctie a statului francez.