ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir i-a solicitat în scris, săptămâna trecută,  președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară în vederea adoptării Legii dării în plată.

Cu toate acestea, șeful Senatului nu a convocat nicio astfel de sesiune pe motiv că nu îndeplinește condițiile procedurale. 

"În acest moment nu este vorba despre vreo sesiune extraordinară. Cererea domnului deputat Zamfir nu îndeplinește condițiile procedurale. O sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea Legii dării în plată poate fi convocată doar de președintele României, de Biroul Permanent al Senatului - iar la Biroul Permanent nu există o astfel de solicitare - sau de o treime din deputați.

De asemenea, dacă se întrunesc cinci membri ai Biroului, pot cere o sesiune extraordinară și chiar și domnul președinte Tăriceanu poate solicita Biroul Permanent pentru o astfel de sesiune, dar nu există nicio cerere de acest gen, nici din partea domnului Tăriceanu, nici de la Biroului Permanent. Domnul președinte (n.r. Călin Popescu Tăriceanu) a spus, zilele trecute, că intenționează să discute cu liderii de grup pe această temă", au declarat reprezentanții cabinetului Tăriceanu pentru Bursa.ro.

Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că el a încercat să propună convocarea unei ședințe extraorinare dar nu a primit răspunsuri pozitive de la colegii săi.

"Eu am făcut o tatonare la nivelul Biroului Permanent al Senatului pentru a vedea dacă colegii consideră că este oportună convocarea unei sesiuni extraordinare. Nu am primit răspunsuri pozitive în acest sens și, din acest motiv, aștept reluarea sesiunii ordinare și sigur că, la reluarea sesiunii ordinare, cererea de reexaminare va fi luată cu prioritate în considerație", a spus  Călin Popescu Tăriceanu

De cealaltă parte, deputatul Zamfir consideră că președintele Senatului poate convoca această sesiune, totul depinzând doar de voința politică

"Domnul Tăriceanu poate convoca o sesiune parlamentară extraordinară. Totul depinde de voința politică. Dacă se va întruni, sesiunea se va desfășura pe comisii. Astfel, legea va fi dezbătută în comisiile juridică și de buget din Senat, urmând să fie aprobată în plenul Senatului, după care va fi reanalizată într-o singură comisie din Camera Deputaților", a explicat domnul Zamfir.

 De asemenea, deputatul susține că este dispus să adauge în textul legislativ un criteriu care să-i delimiteze clar pe cei care vor beneficia de această lege, aceasta fiind cea mai importantă problemă semnalată de președintele Klaus Iohannis,problemă ce poate fi ușor rezolvată.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea dării în plată cu câteva zile înainte de Crăciun. Șeful statului consideră că actele normative trebuie să fie clare și lipsite de orice echivoc, doar astfel putând fi realizat scopul avut în vedere de legiuitor.

Iohannis a spus că legea este bună și binevenită, singurul aspect negativ rămânând acela că promulgarea legii va mai întârzia câteva luni.
    
De altfel, Alina Gorghiu, co-președintele PNL, a declarat, recent, că luna aprilie a acestui an ar fi "un termen cât se poate de realist" pentru publicarea în Monitorul Oficial a Legii dării în plată și că dorește înființarea unei comisii care să "coaguleze toți factorii decidenți: Parlamentul, prin reprezentanți ai tuturor partidelor politice, Guvernul și reprezentanții sistemului bancar".

Ca reacție la afirmațiile doamnei Gorghiu, împrumutații în franci elvețieni (CHF) subliniază că o întârziere de 4-5 luni, care se prefigurează la această lege, este nepermisă, "în condițiile în care în România executările silite curg și cazurile de sinucidere din cauza ratelor bancare se înmulțesc".

 "Suntem extrem de surprinși de afirmația potrivit căreia «reprezentanții sistemului bancar» sunt considerați «factori decidenți» într-o problemă care îi vizează direct. În mod evident, sistemul bancar nu are ce căuta în calitate de factor decident în această problemă, ci doar Parlamentul, Guvernul, Societatea în ansamblul său. 

Dacă totuși considerați că sistemul bancar trebuie să facă parte din această comisie, atunci firesc ar fi ca, pentru echilibru, din această comisie să facă parte și reprezentanți ai consumatorilor, care se pare că din nou nu au niciun cuvânt de spus. 

Considerăm că este o gravă eroare această afirmație venită din partea unui om politic și președinte de partid care a fost votat de către foarte mulți cetățeni, inclusiv de către cetățeni care sunt și împrumutați la bănci. 

O soluție în această problemă trebuie să țină cont de interesul cetățenilor și de interesul general al societății, nu doar de interesul băncilor, care sunt companii cu acționariat privat",  au precizat reprezentanții Grupului clienților în CHF.
     
Zilele trecute, clienții împrumutați în franci elvețieni (CHF) au transmis scrisori deputaților, în care au solicitat analizarea și trimiterea spre promulgare a legii.