ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filozoful Andrei Pleșu a scris în ultimul său articol din Adevărul despre „Cea mai gogonată gogomănie e teza lansată, de curînd, pe piață de o mînă de inconștienți, cum că sașii din România sunt urmașii nazismului”.

Primul ministru al Culturii din epoca Iliescu s-a referit la dezvăluirea făcută de ziarul Cotidianul, conform căreia Forumul Democratic al Germanilor din România, for al cărui președinte a fost Klaus Iohannis, a obținut în instanță recunoașterea faptului că este succesor în drepturi al organizației naziste Grupul Etnic German. În 2007, printr-o sentință judecătorească, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a cerut și a obținut, recunoașterea calității de succesor în drepturi față de Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe).
 

Grupul Etnic German a luat ființă în urma diktatului de la Viena, prin care România a fost forțată să cedeze Ungariei Ardealul de nord, iar legea 830 din 21 noiembrie 1940 a creat „minorității germane un regim de excepție, potrivit căruia cetățenii germani ai țării, înmănunchiați în Grupul Etnic German constituiau o corporație de drept public pusă sub protecția Germaniei, de care era direct și în primul rând dependentă”. (Raportul Președintelui Consiliului de Miniștri, General Corp de Armată Constantin Sănătescu, 7 octombrie 1944, via Cotidianul).
 
Liderul acestui grup a fost ofițerul SS Andreas Schmidt, numit direct de la Berlin. Despre relațiile Grupului Etnic German cu statul român, Schmidt a fost fără echivoc: „Nu suntem nimic altceva decât o parte a marelui popor german și raportul nostru cu statul este raportul Germaniei cu România". 

Prin convenția de armistițiu semnată de România la 12 septembrie 1944, țara noastră se angaja „să dizolve imediat toate organizațiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc, atât cele politice, militare sau paramilitare, cât și orice alte organizații care duc propagandă ostilă Națiunilor Unite și în special Uniunii Sovietice, nepermițând în viitor existența unor organizații de acest fel”. Între acestea era și Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe). Conformându-se acestei prevederi, guvernul României a decis, la 7 octombrie 1944, dizolvarea Grupului Etnic German. Decretul-lege, semnat de regele Mihai, prevedea: „Statul român devine pe data prezentei legi proprietar al bunurilor aparținând Grupului Enic German din România", arată istoricul Victor Dogaru.

Deci, în realitate, nu este vorba despre „sașii din România”, ci despre Forumul Democrat al Germanilor din România, iar  cel care a cerut recunoașterea faptului că este succesorea Deutsche Volksgruppe este chiar fostul ei lider, actualul șef al statului român, Klaus Iohannis, nu „o mînă de inconștienți”. Iar afirmația lui Andrei Pleșu, în integralitatea ei este cea mai mare gogomănie dintre toate, lansată chiar de „boierul minții” în cauză, în mod diversionist.