ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ioan Stanomir (lector, Universitatea București ): „A fi pionier era o calitate tot atât de naturală că și pasiunea pentru fotbal. Rangul de pionier aducea cu sine și o prima lecție despre democrația socialistă , și alegerile pentru comandantul de unitate nu erau decât repetiții generale pentru congresele oamenilor mari . Îmi revin în minte savantele indicații ale activiștilor de partid, inițiindu -i pe pionieri în tainele ședințelor pe municipiu, acolo unde erau invitați și tovarășii de la centru. Artă ridicării pentru aplauze implică ținerea cu o mână a scaunului, pentru că orice zgomot inutil să fie evitat.”

Domnul Stanomir dă această declarație foarte adevărată , dar nu realizează că amicii de protest ai domniei sale , fac efectiv același lucru în 2017. Domnii de la Funky Citizens, adică cetățenii " mișto ”- așa se văd dânșîi , au trecut la pasul doi. Îndoctrinarea copiilor. Cetățenii Funky, cetățeni de vaza, cetățeni altfel, cetățeni ai viitorului, acești "oameni integri”, încep să se bage și în mințile copiilor noștri .  Astfel, în colaborare cu Fundația Româno - Americană , fundație despre care am mai vorbit într -un articol , Funky Citizens lansează Constituția pentru Copii.

Din această constituție cei mici pot află despre cum merge Justiția , ce face massmedia, rolul guvernului, drepturile cetățenilor și multe altele. Una din ilustrațiile cărții ne prezintă două palme, care țin laolaltă un fluier pentru protest, steagurile Americii și Uniunii Europene, un soldat și stema României.

 

Vorbim de președintele României , cel care face piruete între America și UE. "Ne dorim să ajutăm oamenii să fie, cum spunem noi, ‘civically fit'” , a spus Alina Calistru, membră în Asociația Funky Citizens. Practic, asociația nu face altceva decât să pregătească pentru viitor, mici soldați în armata protestelor, bineînțeles totul abil deghizat în "civism”. Un mare accent se pune bineînțeles pe prezentarea instituțiilor statului , al rolului fiecărei puteri în stat , chestiuni care , după părerea mea nu ar trebui să preocupe un copil de 10 ani. 

Obișnuindu-i de mici cu "civismul”, de fapt cu "activismul”, obișnuindu -i cu aspectul grafic al acestor Kit-ul de educa ție civică este alcătuit din șase teme:

Constituția
Drepturile și obligațiile
Instituțiile și practicile democratice
Comunitatea internațională
Mass media și opinia publică
Cetățenia activă

Serios? Asta interesează pe un copil de 10 ani? Eu unul cred că este prea devreme. Practic, se încearcă o maturizare forțată a copiilor și implicarea lor de mici în teme care nu au nici o legătură cu lumea copilăriei . Pentru un mai mare impact, cei de la Funky Citizens ne-au pregătit și un clip, în care apare o față de clasa a-3-a, foarte " implicată civic”, foarte "smart”, care vorbește deja că un om mare despre problemele urbei, despre drepturile ei, foarte indignată de obligativitatea uniformei școlare …. Două fete mari , Alina Calistru și Elsa, discuta despre Constituția României …. Puteți urmări întreg clipul aici.

Partea cea mai amuzantă  vine când răsfoim această constituție . Ei, băieții care ne vorbesc de manipulare, sunt primii care o folosesc. O fac într -un mod atât de grosolan încât se vede și de pe Marte. Practic, prin imagistică , induc copiilor ideea de protest. Cei de la #Rezist, sunt reprezentați cu brio în Constituția pentru Copii Ne bucură interesul ONGurilor pentru educația copiilor noștri , suntem convinși că aceștia îi pot educa mai bine decât noi, părinții , și așteptăm cu nerăbdare să vedem prima defilare de copii, bravi soldați în armata civismului internationalist.

Va mulțumim pentru îndoctrinare !

Suntem copii, de acum vom fi
Plini de uimire, plini de iubire
Cu ochii va urmărim
Știm de pe acum ce ne asterneti la drum


Nenumărate flori și palate
Să avem noi mâine aur și pâine
Voi sunteți niște niște eroi
Dar într -o zi și noi
Noi în anul 2000

Când nu vom mai fi copii
Vom face ce-am văzut cândva
Toate visele îndrăznețe

În fapte le vom preschimba
Vom fi meșteri iscusiți
Să va facem fericiți
Pe voi părinții ce veți fi

La a două tinerețe în 2000
Suntem copii însă vom ști
Să facem țară că primăvară
Și mâine Vom reuși că va suntem copii

Urmând povața
Vom face viață
Îndelungată și minunată
Și -atuncea niște eroi
Vom deveni și noi
Noi în anul 2000
Când nu vom mai fi copii
Vom face ce-am văzut cândva

Toate visele îndrăznețe
În fapte le vom preschimba
Vom fi meșteri iscusiți
Să vă facem fericiți
Pe voi părinții ce veți fi
La a doua tinerețe în 2000