ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul deputat și actual patron al postului România TV, Sebastian Ghiță, s-a făcut nevăzut de peste o săptămână, timp în care a făcut publică o înregistrare video în care acuzat Direcția Națională Anticorupție și a Laurei Codruța Koveși.

Cu toate că Sebastian Ghiță a implicat și nume din diplomația americană, despre care a spus că sunt „șefii DNA”, nicio autoritate publică nu are nicio reacție, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, pe inpolitics.

Acesta se întreabă de ce nicio instituție nu spune absolut nimic despre acuzele lui Ghiță, chiar dacă acestea ar fi 100% false.

„Urmează o serie de dezvăluiri incendiare care ar fi trebuit să producă maximă agitație, chiar și dacă erau 100% false.
Chiar și atunci, ar fi trebuit să se pună problema dacă nu cumva personajul e bolnav psihic și cum a putut ajunge el, în aceste condiții, în parlament și în Comisia SRI.

Din păcate, dezvăluirile lui Ghiță au șanse mari să fie strict autentice; ele tind, deja, să se confirme.

Vasile Dîncu a recunoscut, spre exemplu, că a luat parte la un chef de chef, alături de Ghiță, Laura Kovesi și Florian Coldea, unde le-a cîntat la ureche lăutarul Fane din Ploiești.
Ghiță vorbește de sute de întîlniri prin vile ale SRI, în ultimii șase ani, cu Laura Kovesi, Coldea și alții, minim două pe săptămînă.
A oferit prezumtive dovezi ale faptului că mailul ”cucuveauamov” îi aparține șefei DNA.
A vorbit despre modul dubios în care se întocmesc dosarele DNA.
Și multe altele”, a scris el.

Ziaristul afirmă că dispariția lui Ghiță înseamnă posibila defecțiune a unei persoane care deține secrete importante ale statului.

„Dispariția lui Ghiță nu înseamnă sustragerea unui acuzat de la înfăptuirea Justiției.
Înseamnă, în primul rînd și de la mare distanță, posibila fugă peste hotare a deținătorului unor secrete importante ale statului.
Poate nu o echivala cu fuga lui Pacepa, din 1978, cum scria un reputat confrate, dar nici de lepădat nu e.

Pacepa știa multe despre spionii ceaușiști în occident.
Ghiță știe totul despre softurile utilizate de servicii, pentru că, cel mai adesea, el le-a furnizat.
Dacă asta nu e o vulnerabilitate a statului, nu mai zicem nimic”, notează amar Iacob.

Acesta se mai întreabă de ce acuzarea unui diplomat al Ambasadei SUA de la București, Eric Easley, că ar fi șeful rezidenței CIA de la București și „tutorele” serviciilor secrete și al justiției din România, nu declanșează nicio reacție.

„Absolvent din septembrie 1997 al prestigioasei Universități de Drept din Virginia, SUA, Easley a venit în România împreună cu soția sa, Hilal Derici (turcoaică de origine, căsătoriți în 28 mai 2011) și fetița lor, Berin, de doi ani, în calitate de diplomat acreditat la ambasada SUA de la București, după un stagiu la Londra.
Din octombrie 2015, Easley este secretar doi al ambasadei, unul dintre zecile de oameni cu funcții de aici; deci, oficial vorbind, este diplomat.

Mulțumită lui Sebastian Ghiță, lumea tocmai a aflat, însă, că Easley e șef al rezidenței CIA la București și ”tutorele” serviciilor secrete și al justiției din România.

Fie și numai această informație și ar fi suficient pentru a se porni taifunul.

Nici vorbă de așa ceva, însă; de zile în șir nu există niciun comunicat, nicio poziție oficială cît de cît serioasă.
În fața unei asemenea defectări, statul român democrat actual se comportă precum cel comunist în anul exploziei de la Cernobîl, cînd nu s-a suflat o vorbă, la nivel oficial, despre catastrofă, zile în șir.

Și e de așteptat ca dezvăluirile lui Ghiță să continue.
Cît va mai dura tăcerea iresponsabilă a autorităților?
Cînd vor începe să curgă obligatoriile demisii, din mai multe structuri grele?”, încheie jurnalistul.