ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O inițiativă de legiferare a uniunilor consensuale, inclusiv între două persoane de același sex, a fost adoptată tacit de Senatul României, ca prim for sesizat. În continuare, documentul va trebui să fie dezbătut și adoptat sau respins de Camera Deputaților, potrivit România Liberă și Ziarul Unirea.

Proiectul de act normativ ar urma să legalizeze uniunea consensuală între două persoane de același sex, care ar putea încheia între ele un contract civil prin intermediul căruia să dobândească drepturi similare cu cele ale membrilor unei familii formate prin căsătorie civilă.

Conform proiectului legislativ menționat, uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex. Aceasta poate fi recunoscută legal chiar dacă nu este înregistrată la Starea Civilă.

Drepturile și obligațiile persoanelor care au încheiat o uniune consensuală sunt identice cu cele ale soților dintr-o căsătorie civilă obișnuită. Aceasta înseamnă că, de exemplu, în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparținător, iar în caz de deces, supraviețuitorul beneficiază de moștenire și de pensie de urmaș.

Cu toate acestea, atât dobândirea statutul de aparținător al partenerului internat în spital, cât și posibilitatea cedării bunurilor către partenerul rămas în viață, au fost deja legalizate fără a fi nevoie pentru aceasta ca cele două persoane să fie în uniune consensuală.  

Aceasta nu este prima tentativă de legalizare a uniunilor consensuale sau a parteneriatelor civile, după invalidarea Referendumului despre Căsătorie din luna octombrie 2018, în urma unui demers cetățenesc care avea scopul să înscrie în Constituția României definiția căsătoriei civile ca fiind posibilă exclusiv între un bărbat și o femeie. De atunci, au mai fost depuse în Parlamentul României proiecte legislative pentru oficializarea parteneriatelor civile, contracte juridice similare căsătoriei, dar care să dea posibilitatea și homosexualilor de a-și oficializa relația și de a dobândi drepturi sociale identice cu ale familiilor căsătorite la Starea Civilă. 

Mecanismul parlamentului bicameral e conceput astfel încât un proiect legislativ să fie adoptat tacit de prima cameră sesizată atunci când depășește timpul regulamentar pentru dezbatere, fără să ajungă la vot în plen. Adoptarea tacită este posibilă doar la prima cameră sesizată. În cazul de față, proiectul de act normativ a fost adoptat tacit de Senat, dar va trebui dezbătut și votat de Camera Deputaților.