ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a intrat în anul 2017, astfel ca se apropie și mai mult de marele centenar al Unirii. Apropierea acestui mare praznic național i-a făcut pe politicieni să abordeze teme aparent patriotice, pline de aparente bune intenții.

Ioan Scurtu, unul dintre marii istorici ai țării, a taxat abordările pline de promisiuni ale politicienilor, într-un editorial postat pe blogul personal.

„După ce au distrus economia națională, au vândut pe nimic bogățiile solului și subsolului (în schimbul unor comisioane uriașe primite de ei), au bulversat învățământul și cultura, au închis zeci de spitale și mii de școli se lansează în campania electorală cu lozinci prin care vor să sugereze că „le pasă” de România”, a scris Ioan Scurtu.

„Afișele partidelor politice sunt pline de lozinci precum: „Luptă pentru România”; „România înainte”; „Îndrăznește să crezi în România” etc etc. S-au lansat și „10 principii”, difuzate sub sloganul „România 100”, în care  cetățenilor li se propune o Românie fără corupție, o guvernare cu bun simț, în care fiecare muncește și este plătit cinstit, cu o economie competitivă, o țară cu adevărat educată, sănătoasă, care contează în UE și în NATO, o Românie a tuturor românilor.

Citind aceste lozinci, românii pot zice cu drept cuvânt: „Vorbește de funie în casa spânzuratului”. Ei se pot întreba : Cine a patronat corupția și cine sunt marii corupți, din țară și din străinătate? (Chiar președintele Românei este în proces pentru o casă dobândită cu acte false). Ce bun simț au cei care se opun măririi cu 15-20% a salariilor profesorilor și medicilor în timp ce ei și-au sporit indemnizațiile cu 300% ?  Cum poate interveni guvernul pentru ca muncitorul român să fie bine plătit, când întreprinderile aparțin companiilor multinaționale? Cum poate guvernul să asigure o economie competitivă, când aceasta este în mâinile străinilor?  Ce fel de educație se poate face cu învățători și profesori plătiți cu salarii de mizerie și cu părinți care nu au mijloacele materiale necesare pentru a-și trimite copiii la școală?”, continuă Ioan Scurtu.

Despre programul lansat de fostul premier, Dacian Cioloș, „România100”, Ioan Scurtu a fost foarte concis: „Românilor li se flutură pe sub ochi „principii”, pentru a-i amăgi, fără ca cei care vorbesc despre „România 100” să  se angajeze la ceva concret.  Acțiunea lor îmi amintește de acei coloniști europeni care-i atrăgeau pe băștinași cu mărgele și panglici colorate, pentru ca la momentul potrivit  să-i extermine”.

Istoricul consideră că sărbătoarea Marii Uniri s-ar putea face dacă politicienii ar îndeplini rapid, niște obiective importante, după cum urmează: 

„–  Se vor realiza 2 000 km de autostradă care să asigure conexiunea rapidă între Moldova, Muntenia și Transilvania.
– Se va construi metroul care să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional Otopeni.
– Se vor trage 100% din fondurile europene, acordându-se prioritate construirii a următoarelor școli, spitale, teatre, stadioane.
– Se vor aloca 6% din PIB pentru învătământ (așa cum prevede legea).
– În decembrie 2018, salariații din România (medici, profesori, funcționari administrativi, muncitori etc) vor avea asigurat salariul la nivelul mediu existent în  UE.
–  Românii care se întorc în țară vor primi locuință cu chirie plătită de stat timp de trei ani și un salariu mediu pe economie timp de șase luni.
– Se vor consolida și renova (după caz) muzeele de istorie și artă din toate județele. Se va redeschide, la capacitatea normală, Muzeul Național de Istoria României. [Sau, mai bine: se va termina construcția acestui Muzeu, începută înainte de 1989].
– Se vor inaugura Monumente ale Unirii în București și Alba Iulia”.

Condiția, spune Scurtu, este ca "cei care conduc țara să reprezinte cu adevărat poporul român.  Cu alte cuvinte: să urmeze exemplul generației Marii Unirii".