ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:10 Viorica Dăncilă a declarat duminică seară, pentru Antena3, că nu ia în calcul să plece de la șefia PSD, după ce rezultatele parțiale oficiale au indicat că a pierdut alegerile prezidențiale.

„Nu am luat în calcul să plec de la șefia partidului. Vom discuta în cadrul CEx, trebuie să avem în vedere că vin sărbătorile, iar apoi intrăm în precampanie electorală. Voi asculta opiniile colegilor. Trebuie să analizăm tot. Cred că am început prea târziu campania. Cred că a fost o campanie împotriva mea”, a declarat Viorica Dăncilă duminică seară, pentru Antena3

ȘTIRE INIȚIALĂ: Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat obținerea unui nou mandat de 5 ani, duminică seară, în fața sediului PNL București.
 
Potrivit acestuia, victoria nu este definitivă, ci este o victorie de etapă, deoarece urmează alegerile locale și cele parlamentare, de la care își dorește trimiterea PSD în opoziție. El a afirmat că nu are o problemă cu alegătorii PSD-ului, ci cu partidul în sine, promițând că va încerca să fie un președinte al tuturor românilor.
 
Acesta le-a transmis liberalilor că împreună vor crea o nouă majoritate parlamentară, alături de ceea ce el numește „partidele democratice”, adică cele de dreapta.

 
„România a câștigat! România modernă, România europeană, România normală a câștigat astăzi!

Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze și acesta este cel mai important câștig pe ziua de astăzi: faptul că românii au mers la vot.

Și, aici, o mențiune specială pentru românii din diasporă, care au mers în număr extraordinar de mare la vot!

Este o victorie importantă, victoria de astăzi. Este cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD-ului.

Primesc această victorie cu bucurie, cu mulțumire, cu modestie și cu încredere în România.

Vă promit astăzi, aici, în această seară, că voi fi președintele tuturor românilor, și al celor care m-au votat, cărora le mulțumesc în mod expres, și al celor care nu m-au votat. Voi fi și președintele românilor care nu au votat deloc, cu speranța că data viitoare vor merge, totuși, la vot.

Acuma, după această victorie, sunt multe lucruri de făcut, sunt multe lucruri de reparat. 

Mă voi implica pentru a crea o noă majoritate, o majoritate compusă din partidele „democratice”, care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală.

Și vă promit încă un lucru: voi fi un președinte total implicat pentru România.

Este o înfrângere semnificativă pentru PSD. Dar, trebuie să fim realiști, am câștigat o luptă importantă, dar războiul încă nu a fost câștigat. Este nevoie să mergem la vot, și la locale, și la parlamentare!

Abia atunci când PSD-ul este trimis în opoziție, vom putea face ce ne-au cerut astăzi românii, abia atunci vom putea să facem România normală, România așa cum ne-o dorim noi cu toții.

România normală? În România normală vor fi și trebuie să fie alegătorii liberali, în România normală vor trebui să fie alegătorii USR-PLUS, în România normală vor trebui să fie alegătorii PMP, UDMR și, da, în România normală trebuie să fie și alegătorii PSD-ului. Eu nu am un război cu alegătorii PSD-ului, eu am un război cu PSD-ul, care încearcă să se cramponeze de putere în județe, în comunități.

Și de aceea vă invit, dragi români: rămâneți conectați, mergeți în continuare la vot în număr mare, este extrem de important!

În România normală trebuie să aibă loc și cercetătorii, și medicii, și profesorii, și muncitorii de pe șantiere, și toți românii din diasporă, și pensionarii care vor să fie respectați.

Vedeți, nu există mai multe Românii, așa cum eronat clamează unii, există o singură Românie: România noastră, a tuturor. Și, cu toții, trebuie să punem umărul pentru a construi România normală.

Și ne vom implica cu toții și vom crea o nouă majoritate parlamentară, împreună cu toate partidele „democratice”. 

Și vă promit că vom crea împreună România normală pe care și-o doresc toți românii! Vă mulțumesc. Da, d-l prim-ministru, spre România normală!”, a îndemnat Klaus Iohannis, duminică seara, în discursul rostit de el după anunțarea rezultatelor exit-poll.
 
La rândul său, candidata PSD la Președinția României, Viorica Dăncilă, a mulțumit duminică seară alegătorilor, colegilor și simpatizanților. Liderul PSD a subliniat că rezultatul obținut, chiar dacă nu este cel așteptat, atestă recâștigarea numărului de voturi pe care partidul le cumulase la alegerile parlamentare din 2016, pierzând apoi o parte din ele la alegerile europarlamentare din 2019. Potrivit liderului PSD, partidul va face o numărătoare paralelă a voturilor de la prezidențiale și se va concentra în perioada următoare pe câștigarea alegerilor locale. 

„Vreau să îi felicit pe toți cei care au mers la vot. Vreau să le mulțumesc în mod special celor care au votat cu inima. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din teritoriu. Vreau să le mulțumesc primarilor, simpatizanților și militanților Partidului Social-Democrat, tuturor celor care au vrut să înlocuiască ura și dezbinarea cu unitatea și încrederea. 

Partidul Social-Democrat astăzi a recâștigat încrederea cetățenilor care ne-au votat în 2016. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare, iar astăzi avem peste 3 milioane de voturi, ceea ce înseamnă că avem numărul de voturi pe care le-am avut la parlamentarele din 2016 și care ne-au permis să intrăm la guvernare. 

Am toată convingerea că numărul de voturi de astăzi ne ajută, ne obligă și, în acest sens, vom face tot ce este posibil să câștigăm alegerile locale și alegerile parlamentare.

Avem în acest moment un rezultat exit-poll. Vom sta până vom prelua toate procesele verbale din teritoriu, vom face numărătoare paralelă, pentru că atunci vom ști cu adevărat rezultatul voturilor de astăzi. 

Vă mulțumesc și alte declarații vom face după ce vom avea rezultatul final al votului”, a declarat duminică seară președintele PSD, Viorica Dăncilă, în prezența membrilor de partid și a presei.