ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Ponta s-a folosit de influența pe care o are ca premier și a cerut majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea sa penală, iar aceasta a executat ordinul, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a criticat votul din Camera Deputaților și a apreciat că premierul a ales cea mai proastă variantă în această situație, cea mai onorabilă fiind demisia.

Iată principalele declarații ale președintelui:

"Astăzi este o zi tristă pentru democrația din România, pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice. Să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democrație.

Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale. Am văzut, de asemenea, că premierul se declară nevinovat. Nici parlamentul, nici eu, nici dumneavoastră nu putem stabili cine are dreptate. Singurii care sunt calificați să facă acest lucru sunt judecătorii. Dar pentru asta, speța trebuie să ajungă în fața instanţei.

Premierul a avut la dispoziție trei variante de reacție. Prima, cea mai onorabilă, ar fi fost demisia și să se puna la dispoziția justiţiei. A decis să nu o facă.

A doua variantă era să își convingă colegii din majoritatea parlamentară sa încuviințeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor și a judecătorilor și să dovedească practic că este nevinovat. Dacă așa s-ar fi întâmplat probabil nici nu l-aș fi suspendat din funcție și cu siguranță s-ar fi găsit modalități de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj să facă acest lucru.

A ales a treia variantă, cea mai proastă. Domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are ca prim-ministru și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul.E o variantă foarte proastă, fiindcă acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate și, mult mai grav, se creează o imagine negativă despre România, despre democrația românească.

Dl. Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. E o zi tristă pentru România.

Ce să înțeleagă un cetățean simplu, că orice cetățean poate fi cercetat, dar prim-ministrul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară? Ce să înțeleagă un ales local? Că el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar prim-ministrul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară? Ce să înțeleagă un simplu parlamentar, că el poate fi cercetat pentru conflict de interese pentru că și-a angajat o rudă la cabinetul parlamentar, dar prim-ministrul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară?

Ce să înțelegem de aici, că există două Românii, una a oamenilor simpli și alta a lui Victor Ponta?"