ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis declară că democrația românească are nevoie de partide puternice și spune că își dorește un efort de reconstrucție și reafirmare atât a partidelor de stânga, cât și a celor de dreapta.

Șeful statului a participat, miercuri, la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică" cu studenții la Științe Politice de la Universitatea din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, organizată la BCU.

„Am auzit pe mulți că ideologiile nu mai sunt la modă, că discuțiile despre stânga și dreapta nu mai au niciun sens. Eu cred că, dimpotrivă, contează. Absența unei identități doctrinare și a dezbaterilor de principiu afectează calitatea democrației. Dincolo de circumstanțe și contexte, un partid ar trebui să-și extragă acțiunea politică dintr-un set de valori. Ele sunt coloana lui vertebrală. Fără ele există doar soluții de moment, acțiuni de fațadă sau, pur și simplu, mesaje goale de conținut. Democrația românească are nevoie de partide puternice. Și aici mă refer nu la forța organizațională sau la numărul de membri, ci la partide puternice în convingerile și principiile pe care le promovează și cu care doresc să se identifice în ochii electoratului", a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a arătat că își dorește să vadă din partea partidelor românești un efort de reafirmare și de reconstrucție ideologică și pe stânga, și pe dreapta.

„În al doilea rând, cred că politica are nevoie de profesioniști, oameni care înțeleg fenomenul politic prin formare, prin experiență sau prin amândouă. Nu întotdeauna un bun teoretician va deveni un bun politician, însă un politician dacă vrea să fie cu adevărat bun, ar trebui să caute o formă de pregătire teoretică", a mai afirmat Iohannis.

Șeful statului i-a îndemnat pe tinerii participanți la dezbatere să ia în serios în calcul o carieră în sectorul public și să aducă „forța analitică" în diverse instituții. Președintele Iohannis a indicat că are în echipă șase absolvenți de Științe Politice.

„Politica într-o democrație nu este un spațiu al răului, al corupției, al indiferenței, al celor puțini împotriva celor mulți", le-a transmis Iohannis tinerilor.