ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 15 mai, purtarea măștii în spațiile închise devine obligatorie, anunță președintele Klaus Iohannis. De asemenea, păstrarea unei distanțe de „două brațe” între persoane va fi obligatorie.

„Din păcate, epidemia este între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data de 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, în starea de alertă”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, devine obligatoriu după 15 mai:

- portul măștii, care să acopere gura și nasul în spațiile interioare, respectiv magazine sau mijloacele de transport în comun

- păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri sau de „două brațe”

- igiena mâinilor

Slujbele vor fi reluate, după 15 mai, însă doar în curtea bisericilor, unde credincioșii vor purta mască de protecție și vor păstra distanța de 1,5 metri, a mai anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis. În privința competițiilor sportive, președintele a spus că nu se reiau în această etapă.

Klaus Iohannis a spus că serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, în prima fază în curtea bisericilor, în exterior.

„Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate, dar noi considerăm că e important să facem un prim pas”, a spus Iohannis.

În privința sportivilor, președintele a spus că există două situații: profesioniștii și amatorii.

Astfel, cantonamentele profesioniștilor pot fi reluate în condiții speciale de igienă și verificări medicale, însă competițiile sportive în această primă etapă nu vor începe.

În privința sportivilor amatori, este posibil să își reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber.

„Pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sportul individual și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, acolo unde se schimbă echipamentul, nu este permis”, a mai spus Klaus Iohannis.

După 15 mai nu va mai fi nevoie de declarații pe proprie răspundere atunci când ne deplasăm în interiorul localităților, a anunțat președintele Klaus Iohannis. În afara localităților, însă, declarația va rămâne valabilă.

Președintele Iohannis a anunțat că după 15 mai se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația declarației pe proprie răspundere atunci când ne deplasăm în interiorul unei localități.

„Nu trebuie să exagerăm, să renunțăm la deplasările la care putem renunța”, a spus șeful statului.

În afara localităților, obligativitatea declarației se va păstra.

Totodată, președintele a spus că după 15 mai se redeschide parțial comerțul, respectiv magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală și muzeele.

„Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile pentru accesul publicului”, a spus Iohannis.



Acesta s-a adresat, în final, parlamentarilor, să dea dovadă de responsabilitate și să voteze legea privind starea de alertă.