ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a declarat, marți, după decizia privind revocarea lui Kovesi, că va respecta Constituția indiferent de ce se întâmplă.

„E o discuție care se poate purta dacă se impune sau nu un referendum. Apar riscuri, o decizie a CCR nu poate fi discutată sau nu prin referendum. Un referendum poate discuta probleme din punct de vedere al construcției statului, dar statul are o abordare clară, independența procurorilor și nesubordonarea politicului. Acest lucru nu cred că trebuie supusă unei consultări populare. Sunt tot mai mulți politicieni care pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenței justiției și dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe tema asta.

Voi detalia după ce voi avea motivarea CCR și voi studia cu mare atenție ce scrie acolo.

N-o să comentez decizia CCR, aștept motivarea Curții pe care o vom citi până o înțelegem sau până înțelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu. Însă, la momentul acesta pot să vă spun 2-3 lucruri: această decizie a Curții aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-șef al DNA. În realitate sunt însă mult mai multe teeme care apar și merită discutate, bunăoară statutul procurorilor. Sunt convins că procurorii trebuie să fie independenți, în niciun caz nu trebuie să fie controlați politic. Nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru. În consecință, orice am face trebuie să asigure independența procurorilor pentru a garanta o justiție independentă.

Avem în Constituție un paragraf care spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului. Eu înțeleg că ministrul trebuie să aibă o autoritate și să o folosească pentru a apăra independența procurorilor, chiar în dezbaterea publică. Autoritatea ministrului ar trebui orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz nu înseamnă că procurorii sunt în subordinea ministrului”, a spus Președintele.