Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că funcția de premier va fi dată partidului sau coaliției care demonstrează că pot forma o majoritate, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului, și a adăugat că posibilitatea unui Guvern de dreapta există, însă doar „aritmetic", și nu se știe dacă se poate și politic.
 "Am convenit cu toate formațiunile care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcțiune", a anunțat Klaus Iohannis, la finalul primei runde de consultări.

Întrebat despre varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianță și să propună un premier, președintele a spus că "aritmetic este posibil". "Dacă este posibil și politic, vom vedea", a adăugat Iohannis.

Președintele a fost întrebat și dacă nu ar trebui, totuși, ca PSD să fie partidul care dă premierul, având în vedere numărul mare de voturi obținute, Iohannis spunând că șeful Executivului trebuie să vină de la o formațiune sau o coaliție "care îl convinge că va putea avea o majoritate în Parlament".

Klaus Iohannis a comentat și varianta ca Dacian Cioloș să continue mandatul la Palatul Victoria, spunând că în acest moment nu poate oferi "un răspuns public".

„Înainte de a avea consultări cu toate partidele, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. După ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, voi aștepta să vină toată lumea și să spună dacă chiar vor premier, voi fi în situația să judec lucrurile și să iau o decizie", a explicat Iohannis.

El a adăugat că în consultările de miercuri niciun partid nu a venit cu o propunere de premier. Întrebat despre afirmația lui Traian Băsescu, potrivit căreia el ar fi cel mai bun prim-ministru, Iohannis a spus că este posibil "dacă găsește o coaliție care să-l sprijine".

Iohannis a mai spus că, deși Constituția îi dă „dreptul" să numească o persoană diferită de cea propusă de partide, el vrea să facă o nominalizarae bazată pe negociere.

„Eu o să rămân în zona negocierii și voi desemna o persoană care este discutată, negociată cu o coaliție care va putea să aibă o majoritate în Parlament", a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, consultări cu PNL, USR, UDMR, PMP și grupul minorităților. PSD și ALDE au refuzat invitația, pe motiv că orice negociere trebuie să aibă loc după formarea noului Parlament.