ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat TVR, că demisia lui Victor Ponta şi a guvernului constituie prima opţiune acum de a ieşi rapid din această situaţie, el spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului.
 
"Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia n.r.), se va sfătui, probabil cu colegi din partid, şi va lua, în consecinţă, o decizie", a redat şeful statului din convorbirea tête-à-tête cu Victor Ponta. Întrebat dacă, în cazul în care deputaţii încuviinţează cererea de urmărire penală, îl va suspenda pe premier, preşedintele a răspuns: "Eu sper să nu ajungem până acolo". 

"Este într-adevăr o situaţie nemaiîntâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că primul ministru în funcţie este acuzat de fapte penale, deocamdată este învinuit, ne pune într-o situaţie  - pe noi, ca şi ţară - o situaţie care trebuie gestionată repede şi bine, pentru că, după părerea mea, este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie prim ministru, cum este evident şi clar pentru toată lumea că România, în acest moment nu-şi permite o criză politică.
 
Din aceste considerente, am solicitat primului ministru şi într-o convorbire tête-à-tête pe care am avut-o, şi public, demisia”, a declarat Klaus Iohannis.

"După părerea mea, este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează - prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană - însă, în politică, lucrurile nu sunt chiar aşa de simple. Şi un politician cu o funcţie foarte înaltă în stat, care este acuzat de fapte penale, oriunde în lume îşi dă demisia, tocmai pentru a nu periclita în nici un fel imaginea ţării pe care, în definitiv, o reprezintă.

Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia n.r.), se va sfătui, probabil cu colegi din partid, şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia”, a subliniat şeful statului.

În privinţa anunţului făcut pe Facebook de Victor Ponta privind faptul că nu va demisiona, preşedintele a replicat:

"Asta rămâne de văzut. Aceste declaraţii la cald sau la fierbinte putem să spunem în această situaţie, trebuie luate cu anumită rezervă. Eu sunt convins că este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se decantează, se clarifică şi, sper, în cursul săptămânii viitoare, să avem un deznodământ al acestei etape din criza politică. Nu trebuie să ne facem iluzii - orice s-ar întâmpla, situaţia este delicată, este complicată".

Întreaga situaţie va fi abordată luni, la consultările cu liderii partidelor, ce au avut ca temă iniţială Strategia de Apărare pe care preşedintele doreşte să o prezinte în Parlament. "Abia luni voi avea ocazia şi nici nu caut mai repede ocazia să discut cu ceilalţi lideri politici", a subliniat şeful statului.
 
Întrebat dacă, în cazul în care deputaţii încuviinţează cererea de urmărire penală, îl va suspenda pe premier, Klaus Iohannis a răspuns:
 
"Eu sper să nu ajungem până acolo. (...) Prima opţiune pe care o văd ca şi cea mai bună pentru această situaţie este o demisie a guvernului, care, sigur, ne pune într-o situaţie inedită de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profundă. În situaţia, sigur, în care, Camera Deputaţilor încuviinţează urmărirea penală, voi lua atunci o decizie, în funcţie, evident, şi de reacţiile primului ministru".