ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși în discursul săi, președintele a declarat că nu își dorește ca românii să iasă din nou în stradă, ci o implicare civică maximă din partea celor care-și doresc un stat de drept, cheia întregii declarații ar putea sta în „este nevoie de o implicare civică maximă”.

„Mulți politicieni influenți se ocupă de a ataca procurorii, ceea ce se întâmplă în justiție, inducând opinia că justiția nu funcționează. Aceștia sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de judecare, fie urmăriți penal. Ar fi foarte grav ca persoane condamnate, pe care i-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, spuneam acum un an. Iată că s-a întâmplat. E nevoie de o implicare civică maximă, cine dorește un stat de drept, să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc să se creadă că chem oamenii să protesteze. O societate e obligată să discute aceste chestiuni public. Nu doresc tăcere și adoptarea legilor în parlament de o majoritate care nu știm ce va decide.”, spunea aseară președintele României.
 
 Știrea inițială

După ce a fost plecat într-o vizită în SUA, Klaus Iohannis a revenit în țară și a abordat în cadrul unei conferințe de presă subiectele arzătoare din politica internă a României.
 
Președintele este conștient de limitele constituționale pe care le are și a menționat, deși nu a fost întrebat de acest lucru că a precizat: „nu doresc să se creadă că chem oamenii să protesteze”, scrie știripesurse.ro.

Dar dacă Iohannis fix asta intenționează să facă? Oare cum va reacționa societatea civilă, Piața Victoriei, #rezist, la această chemare venită din partea celui care, fără teamă, se punea în fruntea oamenilor și la protestele de la începutul anului?

Este cert că mesajul care se propagă prin social media este acela că președintele Iohannis atenționează: ordinea de drept, statul de drept, justiția și lupta anticorupție sunt în pericol acum. Singur nu mă pot opune decât în niște limite constituționale clare. Fără voi, fără presiunea voastră, totul este pierdut.

O altă cheie în care putem citi mesajul de mai sus este pe termen lung: „la alegerile de anul trecut, crezând că sancționați prin absenteism, ați validat tot ceea ce se întâmplă acum. Să vă fie lecție pe viitor și să ieșiți la vot atunci când este cel mai important de ales drumul pe care va merge România”.