ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri un mesaj cu ocazia sărbătorii evreiești Pesah (paștile mozaice amintesc de ieșirea poprului evreu din robia egipteană - n.n.). Mesajul președintelui republicii a fost prezentat de consilierul Sergiu Nistor (Departamentul Cultură, Culte și Centenar al Administrației Prezidențiale), vineri, la Sinagoga Mare din București, informează Administrația Prezidențială.

„Cu ocazia sărbătorii Pesah, adresez conducerii Federației Comunităților Evreiești din România și tuturor membrilor comunităților evreiești sincerele mele felicitări și urări de prosperitate. Celebrare a eliberării evreilor din robie și a renașterii lor ca popor liber, Pesah reînnoiește, cu fiecare sărbătoare, fidelitatea față de valorile spirituale ale iudaismului, precum dialogul, solidaritatea și toleranța", subliniază Klaus Iohannis în felicitarea adresată membrilor comunităților evreiești din România.

Președintele republicii a adus elogii contribuției evreilor din România la evenimentele istoriei moderne și la integrarea țării în structurile euro-atlantice. Totodată, acesta a făcut apel la conviețuire armonioasă și respect față de comunitățile etnice și religioase conlocuitoare. 

"Comunitatea evreiască a contribuit în mod definitoriu la modernitatea și prosperitatea țării noastre, la independența și unitatea națională, precum și la integrarea noastră în structurile europene și nord-atlantice, și asumarea valorilor democratice. Această valoroasă contribuție ne amintește cât este de important să apărăm, în societatea de astăzi, legăturile de solidaritate care fac posibilă conviețuirea armonioasă și respectul față de celălalt", a transmis președintele prin consilierul cultural Sergiu Nistor.

"Reafirm angajamentul meu pentru protejarea drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și ocrotirea patrimoniului spiritual și cultural al minorităților etnice. O dată în plus, condamn acțiunile care aduc atingere libertății de conștiință și care pângăresc memoria Holocaustului. În România, manifestările antisemite, xenofobe și rasiste trebuie să fie sancționate aspru, cu celeritate, în conformitate cu legislația în domeniu", atrage atenția șeful statului.

În ultima perioadă, Klaus Iohannis a fost acuzat că a lezat demnitatea creștinilor din România, constituiți în organizații civice care au demarat pe cale legală inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pentru clarificarea căsătoriei civile ca uniune dintre un bărbat și o femeie. Președintele i-a numit "infatuați" și promotori ai urii pe creștinii de toate confesiunile care au inițiat și participat la Referendumul despre Căsătorie din 6-7 octombrie 2018. 

De asemenea, actualul președinte a fost ținta unor acuzații de antisemitism în scandalul provocat de refuzul său de a semna desemnarea de către P.S.D. a ministrului Dezvoltării în persoana evreului român Ilan Laufer în noiembrie 2018.
 
Pe fundalul acestor acuzații, decizia lui Iohannis de a se adresa comunităților evreiești din România cu un mesaj prin care condamnă acțiunile de îngrădire a libertății de conștiință și promovează conviețuirea pașnică și respectul reciproc între grupurile etnice și religioase ar putea constitui un demers de reabilitare parțială a imaginii sale publice.