ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat invitația adresată țării noastre de către premierul Ungariei, Viktor Orban, care anunțase că-și dorește „o nouă Europă centrală”, în care țările din această zonă să părăsească „linia a doua a Europei”.

„Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic și mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul Uniunii Europene, dimpotrivă, trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente. Avem în continuare încă falia Est-Vest, care are origini istorice. Se știe foarte bine, este o falie care vine pe fosta Cortină de Fier și eu m-am implicat foarte mult și rămân foarte implicat pentru a o închide”, a spus marți Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a notat că, în cadrul Uniunii Europene, există anumite abordări „principial ușor diferite”, între nord și sud, și în acest punct ar vrea el să intervină.

„Eu nu o să mă implic niciodată pentru a crea subentități în Uniunea Europeană, care ar deschide noi și noi falii. Este o abordare pe care eu nu o voi sprijini”, a spus Klaus Iohannis.

Viktor Orban a declarat sâmbătă, la spectacolul 'Libertate 89', organizat la Timișoara de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, că Ungaria este gata să construiască alături de români „o nouă Europă Centrală”.

„Noi, maghiarii, vrem să ieșim din acea situație în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre țările europene unde este cel mai bine să trăiești, să muncești. Ungaria vrea să rămână una dintre țările cele mai sigure din lume. Noi, maghiarii, credem că acest țel poate fi mai ușor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume”, a spus premierul Ungariei.

Atitudinea lui Iohannis nu este nouă. Acesta, prin vocea consilierului său, Leonard Orban, a refuzat în trecut să ia în discuție înscrierea României în Grupul de la Vișegrad. Leonard Orban spunea atunci că, în opinia sa, România și Grupul de la Vișegrad au „viziuni diferite”.

„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban atunci.