ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său o analiză a modului în care presa a abordat Summitul NATO de la Varșovia.

Acesta este de părere că jurnaliștii trebuie să trimită în țară și alte materiale decât prelucrările documentelor oficiale, care se găsesc pe toate site-urile.

„Citind sau auzind așa-zisele corespondențe de la fața locului, am remarcat:
Niciun ziarist român trimis la Varșovia n-a știut care e adevărata miză a Summitului. Niciun ziarist n-a știut care a fost mandatul Delegației române. Niciun ziarist n-a făcut minimumul efort de a afla, cum au făcut reporterii occidentali, amănunte de culise din cadrul dezbaterilor. Nici un ziarist român n-a scris despre reuniunea NATO în general, din postura de ziarist care privește Alianța cu lipsa de emoție a unui reprezentant al opiniei publice. Toți au stat cu ochii pe delegația noastră. Ba chiar, judecînd după dulcegările scrise despre activitatea delegației noastre și mai ales a lui Klaus Iohannis, toți au stat cu nasu-n fundul alor noștri, incapabili să vadă că reuniunea n-a fost consacrată României. Toți ziariștii români au înghițit fără măcar să le rumege declarațiile delegației române, date fie în cadrul oficial, fie pe surse”, a scris Cristoiu pe blog.

Acesta se declară dezamăgit de jurnaliștii trimiși la Varșovia din cauza faptului că aceștia nu au prezentat situația la adevăratul său nivel.

„E limpede că la Varșovia redacțiile au trimis corespondenți după principiul care domina pe vremuri călătoriile în străinătate ale ziariștilor români: Cui i-a venit rîndul la un voiaj peste hotare pe banii redacției! N-avea importanță că evenimentul era un meci de hochei. Mergea să scrie despre el șeful secției de marxism-leninism din simplul motiv că respectivului îi venise rîndul. Dar nu numai atît. La toți cei care au fost la Varșovia am putut constata un entuziasm deplasat vecin cu imbecilitatea indusă față de ”succesurile” lui Klaus Iohannis.

Poziția asta s-a manifestat prin:
Consemnarea ca fiind de „pe surse” a unor falsuri manipulatorii date de delegația română. La acest capitol a excelat, cum era de așteptat, Agerpres, cea mai mare unitate militară din presa română. Reluarea cuvînt cu cuvînt a Declarațiilor oficiale și mai ales a aprecierilor fără precizarea că entuziasmele privind ”succesurile” sînt ale delegației”, a mai spus Cristoiu.