ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre vremurile în care asocia capitalismul cu ivirea și dezvoltarea unor puternice firme românești, care, după ce-au pus stăpânire pe piețele din România, alungând, prin concurență, firmele occidentale, au pornit-o de-a lungul și de-a latul planetei, pentru a pune stăpânire și pe alte piețe.

"Cum eu, deși comunist, vedeam în asta un temei de a fi mai mîndru ca un american, se înțelege c-am tresărit aflînd că Dacian Cioloș, plecat în vizită în Republica Socialistă Vietnam (curios, în Presa noastră aservită, cînd vine vorba de turneul premierului, precizarea din titlu de la ONU dispare, rămînînd doar vizita în Republica Vietnam!), a ținut un discurs în deschiderea Forumului de afaceri româno-vietnamez”, a scris Cristoiu pe blog.

Jurnalistul face o comparație cu vizita premierului Dacian Cioloș în Vietnam și explică de ce un lider al unei țări membre UE trebuie să ia cu el un grup de oameni de afaceri.

„De ce-i ia cu el? Ca să-i recomande unor conducători de economie de stat cum sunt comuniștii vietnamezi. Ca să obțină, în schimbul cadoului care e pentru liderii comuniști vizita unui premier al unei țări capitaliste, membre a UE, precum România, avantaje pentru firmele românești”, a mai spus Cristoiu.

Cristoiu se declară uimit de faptul că Cioloș i-a invitat pe oamenii de afaceri din Vietnam să vină în țara noastră pentru a investi.

„La lectura celor susținute de Dacian Cioloș nu mi-a venit să cred ochilor. Nu se poate! Nu cred că premierul Dacian Cioloș a bătut atîta drum pentru a-i convinge pe „oamenii de afaceri” vietnamezi să vină și să investească în România. În primul rînd, Vietnamul e o țară comunistă exemplară, cu un partid unic și cu un șef care nu e șeful statului, ci secretarul general al Partidului Comunist. E drept, în stil pereistroskist (la ei se numește Đổi Mới – Renovarea), comuniștii vietnamezi se joacă și ei nițel de-a capitalismul. Care capitalism e făcut de secretarii de partid. În al doilea rînd, cu ce investiții de capital străin să vină „oamenii de afaceri vietnamezi” în România? Cu o prăvălie de orez?”, a mai scris Cristoiu.