ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a analizat pe blogul său evenimentele care au avut loc în acest an, de la Brexit până la alegerea lui Donald Trump în fruntea SUA.

Acesta a scris despre faptul că presa de la noi a iscat isterii pro și contra înaintea votului din Marea Britanie și a cultivat o idee despre faptul că Brexitul nu va aduce nimic bun României.

„Brexitul, unul dintre evenimentele de răscruce ale Istoriei europene din ultimul timp, a fost abordat de presa noastră sub semnul blestematului nărav al chibițării. Nu cred să existe în România și în lume vreun fapt pe care presa noastră să-l abordeze altfel decît cu hăuliri pro și contra mai ceva ca pe Arena Națională la meciul cu Polonia. Sînt convins că în presa noastră pînă și Rotația Pămîntului ar fi abordată, dacă s-ar pune vreodată în dezbatere, nu altfel decît cu isterii pro și contra. Brexitul a fost abordat de pe băncile Galeriei pro-Europene de pe Arena Națională. De aici o abjecție cultivată de presa noastră, denunțată de mine pe cristoiublog.ro de luni 27 iunie 2016 sub titlu O idee antidemocratică abjectă cultivată de Presa noastră – Toți cei care au votat Brexit (peste 17 milioane de cetățeni) sînt niște idioți care n-au avut habar ce votează. I s-a adăugat, tot ca manifestare nu de gazetărie, ci de chibițăreală, minimalizarea importanței acestui Eveniment”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Jurnalistul a continuat analiza reamintind câteva pasaje din istoria României.

„Am scris la vremea respectivă, nu mai departe decît în urmă cu cîteva luni, că noi, românii, avem descumpănitoarea capacitate de a nu tresări la evenimentele istorice, evenimentele care ulterior, aveau să ne dea peste bot. Cine citește memoriile despre 23 August 1944 rămîne uluit de imbecilitatea bucureștenilor care-i găseau simpatici pe cei din Armata Roșie. Asta pînă simpaticii au ajuns la București și s-au pus să tragă cu mitraliera în ceasornice, furioși că ticăie mai departe și cînd strigi la ele. A venit în doar un an eșecul Loviturii de stat din Turcia și prin acest eșec, schimbarea geopolitică de la Ankara. A venit, în doar un an, un alt eveniment crucial, dintre cele care schimbă Istoria Lumii și produc mișcări de plăci tectonice, inclusiv a celei pe care stăm noi, românii”, a mai punctat Cristoiu.

Acesta a analizat apoi victoria lui Donald Trump din SUA, una catalogată ca fiind împotriva sistemului, criticând presa pentru denigrarea noului președinte de la Casa Albă.

„Victoria lui Donald Trump în America. La fel ca și la Brexit, presa noastră, pro Hillary Clinton din prostie sau din ordin (agentura SRI din Presă, Rețeaua Soroș) s-a năpustit asupra celor care l-au votat pe Donald Trump tratîndu-i de idioți, de analfabeți, de pitecantropi. Noul președinte al Americii, cel care va influența și destinul românesc de acum încolo, e prezentat mai departe, tot din prostie sau la ordin, ca un clovn, ca un nebun, ca un maimuțoi votat de maimuțoii americani. Ca și în cazul Brexit, deși Evenimentul s-a petrecut – Donald Trump a învins și încă la scor – Presa noastră continuă să-l nege, tîmpindu-i pe români cu sugestia că, de fapt, Hillary Clinton a învins și că acuș-acuș, grație tinerilor frumoși și liberi din America, Donald Trump va demisiona lăsîndu-i locul lui Hillary Clinton.

N-am față de Donald Trump nici simpatie, nici antipatie. N-am făcut pasiune pro sau contra unuia dintre cei doi candidați. Ca om care am citit ceva istorie la viața mea, știu că:

1) Orice alianță asimetrică în care a fost cuprinsă România – cu Germania, cu URSS – a fost automat în defavoarea României, potrivit legii universale că Fratele Mai Mare sau Sora Mai Mare își impune într-o alianță propriile interese. La fel se întîmplă și cu America. În orice moment, interesele noastre vor fi strivite dacă ele intră în conflict cu interesele Partenerului strategic. Indiferent cine va fi la Casa Albă, va fi președintele Americii și nu al României.

2) Viața internațională e guvernată de interese și nu de sentimente. În cazul României ar fi absurd să credem că Hillary Clinton ar fi sacrificat interesele Americii de dragul nostru (noi, românii, am susținut-o în campanie) sau că Donald Trump ne va sacrifica interesele doar așa drept răzbunare că nu l-am sprijinit.

3) Donald Trump a învins avînd împotriva sa marii ziariști americani.

Am suficient simț al ridicolului ca să nu cred că scrisul meu, sau al oricărui alt jurnalist român, e luat în seamă nu de Donald Trump, ci de portarul de la Trump Tower. Acum însă, c-a învins Donald Trump, cred că e de datoria mea de Istoric al clipei să încerc a descifra semnificațiile acestui Eveniment crucial pentru Istoria omenirii.

De ce un eveniment crucial?

Donald Trump s-a impus candidat împotriva Sistemului republican.

Donald Trump s-a impus președinte împotriva întregului Sistem american.

A învins în chip zdrobitor.

Dacă ținem cont forțele care i s-au opus, avem toată îndreptățirea să afirmăm că Donald Trump a învins infinit mai tare decît arată scorul.

Așa cum scriam imediat după anunțarea rezultatelor, și dacă Donald Trump ar fi fost învins, spre deosebire de alți candidați de pînă acum, învinși, el ar fi meritat o mare atenție, deoarece el întruchipează un Fenomen:

Presa străină nu contenește a dezbate Fenomenul Trump.

Nu numai prin efectele pe care le va avea asupra vieții internaționale – spulberarea Democraților de pe întreaga scenă a Puterii – dar, și prin cauzele care au dus la impunerea sa drept candidat mai întîi și drept președinte mai apoi. Presa din fiecare țară din Vest pune alături Brexit de Fenomenul Donald Trump pentru a se întreba:

Ce dracu vrea să exprime asta în materie de Istoria lumii? E o întîmplare sau e un eveniment prin care Istoria ne dă semne că în adîncurile ei s-au petrecut niște schimbări pe care presa, politicienii, ONG-uri, componentele Nomenclaturii de azi ne le-au luat în seamă?

Eu le voi alătura alte două evenimente:

Victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova și a lui Rumen Radev în Bulgaria. Dacă ne gîndim la rezistența în timp a lui Victor Orban, la ce se întîmplă în Polonia, putem vorbi deja de un Fenomen Trump la nivel planetar. Liderii țărilor din Vest, liderii UE se agită deja.

Ce fac liderii României?

Ce fac politicienii noștri?

Sînt ei dispuși să ia în seamă și întrebarea:

Există un Fenomen Trump și în România?

Răspund eu:

Da, există. Nu e vorba de un Fenomen anti-Sistem. E vorba de Conflictul tot mai mare dintre România reală și România pe care vrea s-o impună Sistemul. Pe vremea stalinismului românesc, orice eveniment căruia nu i se putea da imediat o explicație era pus pe seama imperialismului anglo- american. Acum e întrucîtva la fel. Orice eveniment căruia nu i se poate da o explicație imediată e pus pe seama rușilor.

Rușii și-au băgat coada în alegerile din SUA, în alegerile din Moldova, în alegerile din Bulgaria, în eșecul Loviturii de stat din Turcia, în supraviețuirea lui Victor Orban în Ungaria. Cîtă vreme în România vom explica tot ce se întîmplă în lume prin intervenția rușilor, nu vom putea găsi adevărata explicație a Fenomenului Trump. Sistemul, fie intern, fie extern, care vrea să impună mai departe Țara Lui, a Sistemului, și nu țara celor care votează, încasează lovitură după lovitură. Va încasa o lovitură și în România?!”, a scris în final jurnalistul.

Adrian Severin: Relația noastră cu Statele Unite s-a transformat dintr-un parteneriat într-un protectorat / Conflictul SUA - Rusia este de fațadă și se vor înțelege. Dacă nu ești atent se vor înțelege pe seama celor mici