ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre modul în care SRI a primit dreptul de a avea firme comerciale sub acoperire printr-o ordonanață de urgență care a fost dată în Guvernul condus de Adrian Năstase.

„Da, ca Societate Comercială, pentru că prin Lege SRI poate obține bani și în afara celor dați prin Bugetul de stat aprobat de Parlament. Felul în care SRI obține banii din activități comerciale și felul în care-i cheltuie scapă oricărui control democratic. Nici Comisia de control parlamentar al SRI, nici măcar CSAT nu poate verifica activitățile comerciale ale SRI. Cum s-a ajuns la această fantastică aberație într-un stat de drept? Țineți-vă bine! Printr-o ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ! Nu prin proiect de Lege depus în Parlament, supus și dezbaterii publice, ci – incredibil – printr-o Ordonanță de Urgență. La o emisiune TV, Traian Băsescu mi-a atras atenția asupra acestei anomalii:

Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind Organizarea și funcționarea SRI, publicată în MO nr. 33 din 3 martie 1992, a fost modificată, printr-o Ordonanță de Urgență de Guvernul Adrian Năstase. E vorba de Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații aprobată de Guvernul PSD Adrian Năstase în Ședința de Guvern din 13 iunie 2002. Printr-o Ordonanță de Urgență, se reduce drastic controlul democratic al SRI”, a scris Cristoiu.

În continuare, jurnalistul precizează motivul pentru care Adrian Năstase a decis acel aspect ca fiind o urgență.

„Au trecut de atunci 15 ani. O nouă Lege a SRI nu avem nici azi. Și astfel de 15 ani, SRI activează și ca o societate comercială. De ce era nevoie de urgență? Adrian Năstase voia să atragă de partea sa, în războiul discret cu Ion Iliescu, președintele României (între cei doi apăruseră grave discordii) SRI-ul condus de Radu Timofte. O iluzie împărtășită și de Victor Ponta și de Liviu Dragnea. Ștăbimea de la SRI depinde de Președinte. Ca urmare, îți iau banii și-l ascultă mai departe pe Jupînul de la Cotroceni”, a mai spus Ion Cristoiu.

Mitropolitul Banatului, despre grațiere și închisori:Condițiile din beciurile Securității au fost grele, dar niciun deținut de atunci nu s-a plâns că nu avea aer. Acum, în penitenciare sunt condiții nepermise în sec. XXI. Măcar să le asigurăm aerul!