ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu spune că prezența tinerilor la vot la alegerile europarlamentare a dat peste cap structurile de partid ale PSD și ale PNL. 

Acesta afirmă că prezența mare la vot va schimba ierarhia politică din România. Cristoiu spune că oamenii prezenți la vot nu au venit să susțină un partid anume, ci să se manifeste împotriva PSD.

„Am fost la vot și este o atmosferă nediferită față de cea trăită la alegerile din ultimii ani. Coada cea mai mare e la liste suplimentare, iar la coada respectivă sunt cu precădere tineri. Avem de a face cu o mare surpriză, prezența tinerilor la vot și judecând după prezența uriașă pentru aceste alegeri și estimări, cred că este cea mai mare surpriză a ultimilor ani.
 
Am mai spus și la 'Gândurile lui Cristoiu` că o prezență de peste 30% dă peste cap structurile de partid, PSD și PNL. În momentul în care vin din afara structurilor sunt tineri sau oameni care nu au votat în ultimii ani și ei nu pot fi decât anti-PSD și în favoarea USR. Surpriza prezenței dă peste cap sondajele de opinie anterioare și schimbă ierarhia politică din seara aceasta în România.

Prezența oamenilor la vot, care nu sunt scoși la vot de activiști sau oameni din primării, se explică:

1. Europarlamentarele, care au miză mică, au devenit un fel de alegeri parlamentare, ba mai mult un referendum pro sau anti-PSD. Vom discuta diseară când vom avea și rezultatul. Oamenii nu au venit să voteze pentru un anumit partid, ci împotriva PSD, e primul examen, primul moment în care anti-pesedismul se poate exprima. Și e limpede că cei care au venit în număr mare au venit pentru partidul interpretat ca fiind anti PSD, și anume USR-PLUS.

2. Dintr-o greșeală uriașă a PSD aceste alegeri europarlamentare au ajuns un referendum pro sau contra Europa. Asta dintr-o greșeală de strategie și de comunicare a PSD, campania s-a desfășurat sub semnul dilemei pro sau contra Uniunea Europeană, egal pro sau contra PSD. Și atunci electoratul tânăr, o mare parte a electoratului de dreapta, neliniștit de perspectiva ieșirii din UE (așa s-a creat imaginea în urma erorii strategice a PSD) a ieșit la vot ca să rămânem în UE, împotriva PSD.

3. PSD se resimte, nu numai după doi ani de guvernare, ci după bătăliile interne. Sunt aproape sigur că unii baroni nu au mai reacționat cu sârguința de până acum", a spus Ion Cristoiu pentru Mediafax.