ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu l-a ironizat pe Klaus Iohannis, pe blog-ul său, după ce președintele a fost surprins în timp ce se odihnea pe unul dintre scaunele Mesei Tăcerii a marelui Constantin Brâncuși. "

Klaus Iohannis nu poate s-o ia de mînă pe Venus din Milo, pentru că-i ciungă. Are însă sîni. Poate să-i pună mîna pe unul sau chiar pe amîndoi", a spus jurnalistul.

"Nu întîmplător am ținut să precizez S-a fotografiat stînd pe unul dintre scaune. Pentru că președintele Klaus Iohannis nu s-a așezat pur și simplu pe unul dintre scaune. S-a așezat ca să fie fotografiat astfel adică fudul c-a luat loc la Masa Tăcerii ca la o masă de bodegă.

Ca autor a trei cărți de note satirice despre călătoriile în străinătate, sunt specialist în ceea ce s-ar numi tembelismul fără leac al turiștilor ajunși cu sau fără bilet în locuri istorice.

Deși anunțuri, hîrtiuțe, cartonașe puse de mai marii muzeelor îi avertizează pe vizitatori să nu se așeze pe anumite scaune, obiecte istorice (pentru că aparțin unor personaje celebre), să nu ia loc la anumite mese, la care s-au semnat și s-au întîmplat momente istorice, să nu atingă obiectele întîlnite pe parcurs, totuși, vizitatorii tembeli se dau peste cap ca să sfideze interdicția numai și numai pentru a se trage în poză, ca să-i vadă prietenii și neamurile cum au stat ei la masa la care a stat Napoleon. Capodopera Masa Tăcerii nu e o masă propriu zisă, chiar dacă se cheamă masă. Altfel spus, deși e de forma unei mese înconjurate de scaune de piatră, ea n-a fost creată de Constantin Brâncuși pentru ca vizitatorii să se așeze la ea și să halească o fleică, după care să bea o bere. Mai ales că scaunele-clepsidră întruchipează timpul.

Masa Tăcerii e o capodoperă ca și Venus din Milo, ca și Discobolul, ca și Gioconda. În ansamblul de la Tîrgu Jiu Masa Tăcerii e menită să fie văzută și trăită ca o operă de artă.

Atît și nimic mai mult. Vizitarul normal la cap rămîne la o distanță respectuoasă, încearcă emoția provocată de vederea unei capodopere și pleacă. Din acest punct de vedere, anunțurile din jur de interdicție privind atingerea mesei și a scaunelor sunt doar pentru tembeli. Pentru că doar un tembel nu realizează că Masa Tăcerii nu e o masă, iar scaunele nu sunt scaunele din sufragerie sau de la bodegă.

Întreaga presă l-a mustrat pe Klaus Iohannis, pentru că ar fi încălcat legea așezîndu-se cu fundul pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii. Nu, Klaus Iohannis n-a încălcat legea, ci bunul-simț. Bunul-simț care-ți spune că o operă de artă n-a fost creată pentru a fi folosită de fiecare vizitator ca obiect casnic.

Din cîte văd, Klaus Iohannis aparține turiștilor tembeli ajunși în fața unor monumente de artă sau obiecte de muzeu. Din acest punct de vedere, așezatul la Masa Tăcerii e doar începutul. Luînd seama la acest tembelism, suntem gata să-i recomandăm lui Klaus Iohannis și alte obiecte celebre. La Castelul Fontainebleau, în aripa dedicată lui Napoleon, Klaus Iohannis are la dispoziție Papucii lui Napoleon.

Îi poate vîrî în picioare și chiar poate face cîțiva pași cu ei, cît să-l fotografieze consilierii. Tot la Fontainebleau, Klaus Iohannis are la dispoziție Patul Mariei Antoaneta și al Iosefinei.

La o adică se poate lungi în el. Pe Colline des Lauves în Aix en Provence se află Atelierul lui Cézanne. Vizitatorului poate vedea coșurile cu fructe care l-au inspirat pe marele artist.

Klaus Iohannis poate lua un măr și mușca din el. Asta în timp ce consilierii îl trag în poză. La Luvru, într-o sală special amenajată pentru ea se află Venus din Milo unul dintre starurile Muzeului (6 milioane de vizitatori anual).

Nu poate s-o ia de mînă, pentru că e ciungă. Are însă sîni. Îi poate pune mîna pe unul sau chiar pe amîndoi.", a spus jurnalistul Ion Cristoiu pe blog-ul său.