ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi se împlinește un an de când Președintele Klaus Iohannis a fost investit în funcția de șef al statului după o campanie electorală în care a folosit sloganul ”Un alt fel de politică”.

Ion Cristoiu face o comparație cu ceilalți președinți pe care România i-a avut înainte de venirea la putere a lui Klaus Iohannis și despre mesajele acestora care le-au adus victoria în alegeri.

”Fiecare dintre cei trei președinți anteriori cîștigase scrutinul și exploatînd electoral sloganul Schimbării. Semn al umorului involuntar care definește genetic viața publică românească, Emil Constantinescu apelase la sloganul Schimbarea. Biruitor în alegerile din 2000, după un regim CDR catastrofal, în care diriguitorii, veniți cinstiți și săraci la putere, s-au pus imediat pe furat și nu oricum, ci de-a dreptul, Ion Iliescu a folosit sloganul Schimbarea schimbării. Din fericire pentru imaginea noastră, Traian Băsescu n-a avut proasta inspirație de a apela la Schimbarea schimbării schimbării”, arată jurnalistul Ion Cristoiu pe blog.

Jurnalistul scrie că nicunul dintre cei trei președinți anteriori ai României ”n-au împins sloganul Schimbării până la negarea întregii perioade postdecembriste”, promițând pe toate ”coclaurile” mediatice o eră nouă, ”în stitul demagogiei interbelice”.

”Alegerea lui Klaus Iohannis a fost întîmpinată cu o salvă de Katiușe propagandistice rar întîlnită în postdecembrism. Gurile de foc ale Diviziilor Presă aparținînd de toate Serviciile și Instituțiile de forță ale țării s-au grăbit să de-a unui simplu rezultat de scrutin democratic proporțiile unui eveniment de răscruce. Nici Proclamarea Independenței, dacă ar fi avut loc în condițiile facebookiste de azi, n-ar fi fost legendarizată pe loc, înainte de a se supune verdictului Istoriei, precum victoria unui candidat în alegerile prezidențiale: Revoluția din noiembrie 2014, Victoria democrației în România, Început de Eră Nouă”, mai adaugă Cristoiu.

Analistul este de părere că lui Iohannis i se atribuiau ”puterile unui Alexandru Ioan Cuza care n-a înșelat-o încă pe Elena Doamna”. Iohannis a repetat greșelile tutor ”virginilor în materie de politică”, deoarece a luat în serios tot ce spunea alții ”contracost” despre el. Astfel, el s-a crezut ”omul providențial”, adică cel care urma să pună punct și să o ia de la capăt.

”Singura decizie adusă drept argument pentru un succes rămîne Semnarea Acordului între toate partidele politice privind creșterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în 2017. Mesajul îl laudă ca pe un prim și însemnat exemplu al politicii sale de dialog cu toate forțele politice pentru a obține decizii comune vizînd interesul național”, amintește Cristoiu, care menționează că acordul nu a fost, însă, rezultatul politicii prezidențiale.

Cristoiu scrie că în acea perioadă în care a fost semnat acordul, NATO și SUA făceau presiuni asupra statelor membre să-și crească procentajul din PIB alocat apărării.

”A fost singurul Acord meșterit de Klaus Iohannis cu partidele politice. S-ar putea invoca Acordul privind Guvernul Dacian Cioloș. Acest Acord, încheiat pe șest, nu e însă între președinte și liderii PSD, PNL și UNPR, ci între aceștia și Binomul SRI-DNA. Ca să nu mai spunem că acest Acord are legături mai degrabă cu interesele personale ale lui Klaus Iohannis, decît cu cele ale Națiunii”, mai adaugă jurnalistul.

Cristoiu consideră că interesele personale ale lui Iohannis au fost satisfăcute și prin alte acorduri: Aprobarea Strategiei naționale de Apărare, numirea șefilor SRI și SIE. Totodată, printre acestea se numără și numirea unor ambasadori care au făcut parte din presa ”de casă” a președintelui.

”Oricît de binevoitori am fi cu Președintele, nimic din Mărețul Program Punct și de la capăt nu s-a realizat, ba chiar nici nu s-a început în primul an de mandat.
Și cea mai bună dovadă a acestei realități nefericite pentru Klaus Iohannis, dar și pentru românii care s-au iluzionat o clipă că va debuta o Nouă Eră, o dă absența bilanțurilor chiar și în presa care-i lustruiește zilnic lui Klaus Iohannis turul generos al pantalonilor”, declară Ion Cristoiu.

Jurnalistul aduce aminte faptul că Iohannis a spus că România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii trecuți, iar el și echipa lui au dorit să schimbe această stare în 2015.

Cristoiu subliniază că ”aserțiunea asta e o înfricoșătoare gogomănie”, punctând că Traian Băsescu și ceilalți președinți au avut scucese însemnate în materie de politică externă.

”Dacă e vorba de Proiectul Punct și de la capăt, putem spune că România a rămas mai departe „țara proiectelor mereu începute și niciodată terminate”.
Ba chiar dacă mă gîndesc bine, primul an de mandat al lui Klaus Iohannis ne-a dovedit că România e și țara proiectelor niciodată începute!”, a punctat în final Ion Cristoiu.